Događanja

Kako je bilo u Noći knjige u vili Arko

26.04.2017.

Hrvatski P.E.N. centar i Hrvatsko društvo pisaca u Noći knjige 21.04.2017. u vili Arko organizirali su tribinu Otkriće čitanja, na kojoj su sudjelovali Nadežda Čačinovič, Zvonko Maković, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski, Igor Rajki i Neven Vulić.

Na stranici Opširnije možete pogledati fotografije događaja koje je snimio Hrvoje Grgić te trodijelni video-zapis cjelokupnog događaja kojeg je načinila Ana Kvesić.

Objavljeno: 26.04.2017.Opširnije

Susret posvećen Predragu Matvejeviću u Trstu

19.04.2017.

Hrvatsko društvo pisaca organizira 21. travnja 2017. u 12 sati, u l’Antico Caffè San Marco u Trstu, Italija, susret posvećen Predragu Matvejeviću. 
O Matvejeviću će govoriti 
predsjednik HDP-a Nikola Petković
glavni urednik kulture u novinama Piccolo di Trieste Alessandro Mezzena-Lona 
i
voditelj Istarskog ogranka HDP-a Nenad Popović. 

 

Na stranici Opširnije možete pročitati vijesti o tom događaju i pogledati fotografije.  

Objavljeno: 19.04.2017.Opširnije

Slavonski ogranak HDP-a i Udruga Mali Nemo: Predstavljanje romana "Sjećanje šume" Damira Karakaša

18.04.2017.

U organizaciji Udruge Mali Nemo i Slavonskog ogranka HDP-a, 
20.04. 2017. u 19 sati u prostorijama Kazamata (Jagićeva 2, Osijek): 

Damir Karakaš
Gordan Nuhanović
Ivan Zrinušić
Dario Grgić

Predstavljanje romana „Sjećanje šume“ jednog od vodećih hrvatskih pisaca Damira Karakaša, autora koji je ovaj puta ispisao možda i ključnu knjigu vlastita opusa, djelo koje se s vrhunskom minucioznošću i poetički besprijekorno izvedenom točnošću spustio u vlastito djetinjstvo, no koje, kao i sve važne knjige, istovremeno daje i sliku svijeta u kojemu smo živjeli. Čitajući „Sjećanje šume“ imate osjećaj kako je Dvadeseto stoljeće u Hrvatskoj trajalo nekih dvadesetak godina, kako smo se početkom devedesetih ponovno sunovratili u Devetnaesto stoljeće, i kako je lako moguće da nismo ni imali Osamnaesto stoljeće – u europskom smislu svakako nas je gotovo u cijelosti zaobišlo. „Sjećanje šume“, naravno, nije antropološka ili historiografska studija nego je, kao i sve knjige o djetinjstvu, mučno sricanje nauka o proizvođenju topline, o ostvarivanju odnosa, o stjecanju vlastitog pogleda. Karakaš je uspio ondje gdje se većina davi u patetici ružičastih osjećajnih paleta i napisao opor ali i nježan tekst, to je kao da vas netko po glavi miluje hrapavom, golemom šakom kakvom se u ruskoj prozi dave medvjedi – i približio se tajni filigranski preciznim potezima svoga vještoga pera. 

Objavljeno: 18.04.2017.Opširnije

Predstavljanje knjige Lane Derkač "Posvajanje neba"

12.04.2017.


Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige:

Lana Derkač „Posvajanje neba“ 
(HDP, Biblioteka časopisa Poezija, 2015.)

u srijedu, 19. 04. 2017. u 20 h
knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi Most 2, Zagreb

Sudjeluju: Lana Derkač, autorica, Ervin Jahić, urednik knjige,
Tin Lemac, književni kritičar i Tonko Maroević, književni kritičar.


Dobrodošli!

Objavljeno: 12.04.2017.Opširnije

Nagrada BOOKtiga Mani Gotovac

12.04.2017.

Našoj uglednoj članici Mani Gotovac bit će dodijeljena Nagrada BOOKtiga - za roman "Snebivaš te" - kao najčitanijoj živućoj autorici u svim istarskim narodnim knjižnicama. Nagradu već osmi put dodjeljuje Gradska knjižnica Poreč, a svečana dodjela održat će se u petak, 21. travnja 2017. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč, Trg Marafor 3.

Objavljeno: 12.04.2017.Opširnije

Noć knjige u vili Arko: Otkriće čitanja

4.4.2017.

Uključujući se u kampanju za promicanje čitanja, Hrvatski P.E.N. centar i Hrvatsko društvo pisaca u Noći knjige organizirat će priredbu na kojoj će istaknuti pisci Nadežda Čačinovič, Zvonko Maković, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski, Igor Rajki i Neven Vulić govoriti o svojemu iskustvu čitanja, o svojoj povijesti čitanja pa i o prijelomnim trenucima u životu popularnih književnih likova vezanih uz otkriće čitanja (utjehu koju nalazi Dickensov David Copperfield) ili o brojnim romanima o odrastanju i autodidaktičnom nadilaženju ograničenja vlastitoga života.

Vrijeme: 21. travnja 2017. (petak) u 19 sati
Mjesto: Zagreb, Basaričekova 24 (vila Arko)

DOBRODOŠLI!

Objavljeno: 04.04.2017.Opširnije

RI LIT u Bookvici

11.04.2017.

Ovoga četvrtka, 13. travnja 2017., s početkom u 20:30 u splitskom književnom programu Bookvica u klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) održava se splitska verzija Noći velikog čitanja koju organizira neformalna riječka književna skupina RI LIT.

RI LIT postoji od 2012. godine. Njegovi članovi otada redovito nastupaju u Rijeci u sklopu manifestacije Noć velikog čitanja, koja okuplja zavidan i za književne prilike neuobičajen broj publike, kao i mnogih drugih događanja, od Riječkih ljetnih noći do OpArta te samostalnih nastupa. Dosad se Ri Lit predstavio zagrebačkoj, vukovarskoj, omišaljskoj i pulskoj publici, a u novoj će se Bookvici prvi put predstaviti i splitskoj.

Tom će prilikom svoje radove čitati osam članova Ri Lita: TEA TULIĆ, GORAN GLUŠČIĆ, ENVER KRIVAC, ZORAN KRUŠVAR, DAVOR MANDIĆ, IZET MEDOŠEVIĆ, ROBERT VRBNJAK i MILAN ZAGORAC.

Više o Ri Lit-u možete saznati na njihovim službenim stranicama: http://ri-lit.serve4.com/

Kao i uvijek u Bookvici, netko će iz publike otići kući s nagradom u obliku knjige u ruci, a kao glazbena podloga večeri slušat će se RI ROCK.

 

* Bookvicu podržava Ministarstvo kulture, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca

 

KRATKE BIOGRAFIJE SUDIONIKA na stranici OPŠIRNIJE.

Objavljeno: 11.04.2017.Opširnije