Priopćenje Upravnog odbora povodom ostavke predsjednika HDP-a

Objavljeno: 29.01.2018.

29.01.2018.

Nakon gotovo sedam godina vođenja Hrvatskog društva pisaca, Nikola Petković podnio je ostavku na funkciju predsjednika.

Upravni odbor i Predsjedništvo HDP-a uvažili su njegove argumente i prihvatili ostavku. Na kraju mandata Nikole Petkovića želimo mu izraziti kolegijalnu zahvalnost za dosadašnje vođenje Društva. Navest ćemo neka od postignuća za Petkovićeva mandata:

- Nikola Petković je pridonio profesionalizaciji Društva uvevši dva stalna radna mjesta: glavne i poslovne tajnice.

- Zahvaljujući Petkovićevoj inicijativi i naporu, te radnoj skupini koju je osnovao, u Pravilnik o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama po prvi je puta uvršteno zvanje spisatelj i književni prevodilac, čime je omogućeno otvaranje odsjeka i  katedri za kreativno pisanje i zapošljavanje pisaca.

- Paralelno s time odvijala se inicijativa "Pravo na profesiju", koju je vodio tadašnji potpredsjednik HDP-a Robert Perišić i u koju se s institucionalne strane po preuzimanju Društva aktivno uključio Nikola Petković. Inicijativa je pokrenuta u svrhu poboljšanja položaja pisca i profesionalizacije pisca u kulturnom životu. Inicijativa je započela pregovorima s Ministarstvom kulture RH 2010. vezanima uz naknadu koja bi se davala za vrijedna književna djela objavljena u protekloj godini te je predložila načine vrednovanja i odlučivanja o nagrađivanim djelima. Uz ostalo, inicijativa je rezultirala povećanjem broja stipendija pri MK kao potpora književnom stvaralaštvu.

- Hrvatsko društvo pisaca započelo je s predstavljanjem hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga (London Book Fair), na kojem je u četiri godine predstavljeno tridesetak hrvatskih autora, a u sklopu kojega je pokrenuta zapažena publikacija Five Books From Croatia koju je osmislila i uredila potpredsjednica HDP-a Andrea Pisac.

- Pokrenuta je 2014. književna nagrada "Janko Polić Kamov" za najbolje književno ostvarenje (poezija, proza, drama) i redovito se dodjeljuje svake godine.

- Osnovana su četiri ogranka: splitski, riječki, istarski i slavonski koji su zaživjeli svaki sa svojim programom, čime se pridonijelo decentralizaciji kulture.

- Intenzivirala se razmjena pisaca s inozemnim srodnim društvima i institucijama. Petković je bio voditelj programa razmjene s Danskom i koordinator razmjene s katalonskim piscima. Preoblikovao je modele razmjene pretvarajući ih u radne, rezidencijalne programe, u kojima se rad nastavljao i po godinu dana nakon što bi se pisci vratili kući, što je rezultirao individualnim i/ili kolektivnim publikacijama i uzajamnim prijevodima.

- Nastavljeni su i dalje razvijani programi različitih književnih manifestacija, izdavačke i časopisne djelatnosti. Uz kontinuitet s prethodnim razdobljem kojim su se ustalile osnovne programske smjernice društva, Petkovićev je mandat obilježio niz operativnih i kreativnih promjena koje su dinamizirale i osuvremenile rad HDP-a u posljednjih sedam godina.

Posao predsjednika HDP-a Nikola Petković obavljao je profesionalno, odgovorno i predano u vremenu koje ni piscima, ni nezavisnim umjetničkim subjektima, konačno niti samoj kulturi nije bilo naklonjeno, a pritom imajući na umu da zastupa tristotinjak pisaca, različitih ne samo poetika nego i stajališta i svjetonazora.

Do izborne skupštine v. d. predsjednika HDP-a, u skladu sa Statutom, bit će glavna tajnica Ana Brnardić Oproiu.

Povratak na prethodnu stranicu

Kalendar događanja