RI LIT u Bookvici

Objavljeno: 11.04.2017.

11.04.2017.

Ovoga četvrtka, 13. travnja 2017., s početkom u 20:30 u splitskom književnom programu Bookvica u klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) održava se splitska verzija Noći velikog čitanja koju organizira neformalna riječka književna skupina RI LIT.

RI LIT postoji od 2012. godine. Njegovi članovi otada redovito nastupaju u Rijeci u sklopu manifestacije Noć velikog čitanja, koja okuplja zavidan i za književne prilike neuobičajen broj publike, kao i mnogih drugih događanja, od Riječkih ljetnih noći do OpArta te samostalnih nastupa. Dosad se Ri Lit predstavio zagrebačkoj, vukovarskoj, omišaljskoj i pulskoj publici, a u novoj će se Bookvici prvi put predstaviti i splitskoj.

Tom će prilikom svoje radove čitati osam članova Ri Lita: TEA TULIĆ, GORAN GLUŠČIĆ, ENVER KRIVAC, ZORAN KRUŠVAR, DAVOR MANDIĆ, IZET MEDOŠEVIĆ, ROBERT VRBNJAK i MILAN ZAGORAC.

Više o Ri Lit-u možete saznati na njihovim službenim stranicama: http://ri-lit.serve4.com/

Kao i uvijek u Bookvici, netko će iz publike otići kući s nagradom u obliku knjige u ruci, a kao glazbena podloga večeri slušat će se RI ROCK.

 

 

* Bookvicu podržava Ministarstvo kulture, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca

 
KRATKE BIOGRAFIJE SUDIONIKA:
 

TEA TULIĆ

Rođena Riječanka, iz starog grada, dobitnica nacionalne književne nagrade Prozak za 2010. godinu i autorica jednog od hrvatskih naj-romana posljednjih nekoliko godina, prvijenca "Kosa posvuda", koji je toliko dobar da je, osim u Hrvatskoj izašao i u Srbiji, a prijevodi su objavljeni i u Italiji i u Makedoniji, dok je engleska verzija također na putu. Za taj roman dobila je i priznanje Ministarstva kulture. Autorica visokog poetskog senzibiliteta, majstorica riječi i fino odgojena kći.


ENVER KRIVAC

Rođeni Goranin sa stalnom adresom u Zaljevu. Autor nekoliko kolaboracijskih naslova sa Alenom Kapidžićem, te brojnih „solo“ izdanja – strip albuma „Priče iz Ž+K!“, romana „Ulica Helen Keller“, te zbirke priča „Ništa za pisati kući o“ za koju je 2011. godine dobio nacionalnu književnu nagradu Prozak. Autor brojnih radijskih reklama, džinglova, ilustracija, omota ploča te drugih multidisciplinarnih izmišljotina. Kao skladatelj i producent član je glazbenog kolektiva Japanski Premijeri, najproduktivnijeg hrvatskog glazbenog sastava posljednjih nekoliko godina za redom. 


IZET MEDOŠEVIĆ

Ovaj strašni Riječanin veteran je RI-rock scene. Osim toga je i dugogodišnji glazbenik, gitarist, tekstopisac i skladatelj. performer, pjesnik i riječka underground ikona. Za sebe voli reči da je pank filozof. Autor albuma 'Zlo i Naopako', zbirki poezije 'Sve je s Vežice' i 'Genij Usamljenog Čovjeka', te najnovijeg albuma u izdanju Dallas recordsa – „Granulo je sunce“. Njegovu glazbu osjetila su ga mnoga pojačala Hrvatske i Slovenije, a jedno vrijeme vodio je i radijsku emisiju Cherokee. U vrijeme kad su svi 'legende', pozdravite jednu istinsku.


ZORAN KRUŠVAR

Ovaj novinar, edukator, promotor književnosti, psiholog i otac je jedan od najuspješnijih hrvatskih pisaca fantastike, što potvrđuju i četiri nagrade "Sfera" te nagrada "Artefakt". Njegov roman "Izvršitelji nauma Gospodnjeg" zauzeo je, u konkurenciji domaćih i stranih naslova, prvo mjesto na listi top 10 fantasy/sf knjiga u Hrvatskoj 2007., po izboru Fantasy Hrvatska portala. Autor je i kontroverznog romana za djecu "Zvijeri plišane" koji, unatoč mišljenju i želji Andrije Hebranga, nije zabranjen u Hrvatskoj. Preveden je na slovenski, rumunjski, poljski, francuski i engleski, a večeras je priveden pred vas.


MILAN ZAGORAC

Milan je čovjek koji je do danas poslijepodne uredio preko tri stotine tektova, knjiga i cijelih biblioteka u Rivalu, Adamiću i Izdavačkom Centru Rijeka. Autor je romana "Želiš li pogledati sunce u ponoć?", "Jeste li kupili direktoru parkerice?", "Spojene vožnje" i „Vražji prolaz“, te koautor antologije Rivalove generacije "Dan velikih valova" u koautorstvu s Mladenom Uremom i Goranom Ušljebrkom i publicističkog monstruma "Janko Polić Kamov, njegovo i naše doba". Ovaj pokretač stranice i časopisa Književnost uživo zajedno sa suprugom Tamarom uzgaja malu izdavačku kuću Studio TiM. Ove godine objavio je ulomak „Vražjeg prolaza“ u Americi, a u Rijeci je nedavno predstavio i svoju knjigu za djecu „Noina velika avantura“. 


DAVOR MANDIĆ

Istarski, pače – pulski dijamant u Ri-Lit kruni. Dugogodišnji novinar Novog Lista koji prati kulturu i sve vezano uz nju. Poetično je debitirao zbirkom poezije „Mostovi“ u izdanju Hrvatskog društva pisaca 2009., a prozno je debitirao u 37-oj godini života sa hvaljenom zbirkom kratkih priča „Valjalo bi me zamisliti sretnim“ u izdanju nakladničke kuće Ljevak. Dok čita Alice Munro psuje, inspiraciju crpi iz Camusa. U studenom prošle godine objavljen mu je i prvi roman, Đavolja simfonija. 

 
GORAN GLUŠČIĆ

"Labinjan rođen u Rijeci s problemom geografske identifikacije. Zapravo čak i nije iz Labina, već iz sela pokraj sela pokraj Labina, ali u Rijeci su ga prihvatili bolje pa je odlučio infiltrirati Ri Lit kao dio 'riječke književne scene'. Objavio je dvadesetak uglavnom SF priča, što ne mijenja činjenicu da padne u depresiju kad god ga netko nazove SF piscem. Taj besramni škrabator dobio je nekoliko nagrada (od kojih se najviše ističu sfera i artefakt) i nije dobio puno drugih. Životni cilj mu je shvatiti da se zapravo ne želi baviti pisanjem, ali za sad mu to nikako ne ide. 2017. godine izaći će njegov prvi roman u izdanju izdavačke kuće Hangar 7 za koji se nada dobiti puno negativnih kritika. Sve ostalo nije vrijedno spomena." 


ROBERT VRBNJAK

Objavljivao u časopisima: Rival, Plima, Književna Rijeka, Vrijesak, Sovremenost, BKG... Zastupljen u zbornicima; Dan velikih valova (2001.), Plimaši – zbornik mlade proze (1997.), Sakupljači zamki (1997., koautorstvo), i još ponekim.

Književna je kritika autora Roberta Vrbnjaka često opisivala kao tvorca specifičnog, montipajtonovskog kolorita, koji se realizira u nadrealističkim, na trenutke čak i nihilističkim slikama. Likovi njegovih romana urbani su pojedinci koji baštine naše suvremene frustracije, strahove i nadanja, a izraz mu je pisanja često protkan duhom egzistencijalne filozofije, new age psihologije i istočnjačkih religija.

Član je Hrvatskog društva pisaca (HDP) i suradnik Urbanog književnog kruga (Kanada).

Dobitnik je SFERE za roman Dobitnik 2009., a posljednje dvije zbirke priča Poduke iz posebne proljetne ponude (2012) te Abeceda nestajanja (2014) odlično su ocijenjene od kritike.

Povratak na prethodnu stranicu

Kalendar događanja

Nedjelja, 27.05.2018.

17. FEKP

Subota, 19.05.2018.

G točka u Rijeci

Vidi sva događanja Nagrada Kamov Kako postati član Info za strane izdavače