Događanja

Desničini susreti 2016.

21.09.2016.

Ovogodišnji Desničini susreti s temom "HRVATSKO-SRPSKI / SRPSKO HRVATSKI INTERKULTURALIZAM DANAS" povodom 110. obljetnice rođenja Vladana Desnice odvijaju se u Beogradu 23., 24. i 25. rujna 2016.
Pod presjedanjem Drage Roksandića i Bojana Jovića, na skupu će izlagati brojni hrvatski i srpski znanstvenici. Bit će predstavljena različita knjižna izdanja i zbornici s ranijih Desničinih susreta te svečano promovirano novo talijansko izdanje Desničinog romana "Proljeće Ivana Galeba".

Više o događaju pročitajte na stranici "Opširnije"
 

Objavljeno: 21.09.2016.Opširnije

Desničini susreti 2016. - knjižica s programom i sažecima izlaganja

19.09.2016.

Ovdje možete "skinuti" i pročitati PDF brošure (s programom rada i sažecima izlaganja) ovogodišnjih Desničinih susreta s temom "HRVATSKO-SRPSKI / SRPSKO HRVATSKI INTERKULTURALIZAM DANAS" povodom 110. obljetnice rođenja Vladana Desnice.
Susreti se odvijaju u Beogradu 23., 24. i 25. rujna 2016.

Organizatori susreta:
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije "Desničini susreti"; Institut za književnost i umetnost u Beogradu; Hrvatsko društvo pisaca; Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Zagreb; Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića - Mostovi, Zagreb. 

Objavljeno: 19.09.2016.Opširnije

Tribina Dekonstrukcije: Tin Lemac

14.09.2016.

Pozivamo vas na treću tribinu Dekonstrukcije koja će se održati u utorak 20.09. 2016. u 19 sati u Hrvatskom društvu pisaca (Basaričekova 24). Tribina će se održati o knjizi „Autorsko, povijesno, mitsko (poetički diskurz Vesne Parun - teorija i interpretacija)" autora Tina Lemca. Studija književnog znanstvenika Tina Lemca predstavlja vrijedan doprinos sistematizaciji, interpretaciji i pomnom čitanju Vesne Parun, postavljajući autoričin opus u nove interpretacijske okvire i otkrivajući ga kao slojevit i kompleksan diskurs koji nudi raznorodna čitanja u okvirima različitih suvremenih diskursnih teorija (iz recenzije Danijele Marot Kiš). U razgovoru će biti riječi posebno o autoričinoj knjizi "Zore i vihori" koju autor interpretira vodeći se spoznajama iz studije Mircea Eliadea „Mit o vječnom povratku“, a otvorit ćemo i pitanje ne- usustavljenosti kritičke građe o bogatom literanom opusu Vesne Parun
U razgovoru, osim autora Tina Lemca, sudjeluje i urednica knjige i spisateljica Zorka Jeki.

Voditeljica Tribine Dekonstrukcije: Darija Žilić

Dobrodošli!

Objavljeno: 14.09.2016.Opširnije

Slobodan Šnajder dobitnik Nagrade Mirko Kovač za roman "Doba mjedi"

12.09.2016.

2016. godine Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se drugi put u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladoga autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.
Roman "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera u izdanju Tim pressa osvojio je nagradu za najbolji roman.
Svečana dodjela Nagrade održat će se 8. listopada na trećim Danima Mirka Kovača. Dani Mirka Kovača održavaju se od 6. do 9. listopada u Rovinju.

Objavljeno: 12.09.2016.Opširnije

Pjesnička večer s izraelskim pjesnicima

12.09.2016.

Na stranici "Opširnije" pogledajte dio atmosfere s pjesničke večeri s izraelskim pjesnicima.

Objavljeno: 12.09.2016.Opširnije

Hrvatske pjesme u zborniku World Poetry Book

09.09.2016.

Zbornik World Poetry Book (urednik John Jeffcock) sakupit će najbolju poeziju iz 50 zemalja diljem svijeta. Svaka zemlja predstavit će se kroz tri pjesme, na izvronom jeziku i u engleskom prijevodu:
1.     najbolja ljubavna pjesma

2.     najbolja pjesma o ratu

3.     najpopularnija hrvatska pjesma

 
Cilj zbornika je predstaviti najreprezentativnija poetska ostvarenja koja dočaravaju nacionalnu kulturu u cijelosti. Projekti ovakve vrste su rijetki te se očekuje prilična medijska pozornost nakon izlaska zbornika.
 
Molimo vas da nominacije za tri najbolje pjesme (prema gore navedenoj tematici) pošaljete uredu HDP-a (Basaričekova 24, Zagreb). Nominirane pjesme šalju se na hrvatskom i na engleskom jeziku. Svaka zemlja dužna je sama organizirati prijevod izabranih pjesama.
 
Rok za slanje nominacija je petak, 16.09.2016.

Objavljeno: 09.09.2016.Opširnije

Lana Derkač dobitnica Nagrade Risto Ratković za zbirku poezije "Posvajanje neba"

06.09.2016.

Hrvatska pjesnikinja Lana Derkač primila je u ponedjeljak u Crnoj Gori Nagradu Risto Ratković koja se dodjeljuje za najbolju zbirku poezije u regiji.
Lana Derkač priznanje dijeli s bosanskohercegovačkom pjesnikinjom Tatjanom Bijelić, a dodijeljeno joj je za knjigu "Posvajanje neba" objavljenu u nakladi Hrvatskog društva pisaca.

Međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije dodjeljuje Nagradu Risto Ratković za najbolju zbirku poezije u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Večeri poezije, kojima je ove godine zemlja-partner Austrija, održane su u Bijelom Polju 46. put, a sudjelovali su i pjesnici iz drugih zemalja.

Više pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 06.09.2016.Opširnije