Događanja

PETRARCA FEST 2016.

18.7.2016.

Svečana dodjela nagrada trećeg izdanja Petrarca Festa održat će se 20. srpnja 2016. u 19.30 sati u Ateljeu Meštrović u Zagrebu. 
Nagrađene sonete čitat će Karlo Došen, Zlatan Krajina i Sara Stanić, a na lutnji nastupa Igor Paro. 
Petrarca Fest je međunarodni pjesnički festival posvećen formi soneta. Festival se od 2014. godine tradicionalno organizira u Zagrebu povodom proslave rođendana Francesca Petrarce, 20. srpnja. 
Ove godine na natječaj se prijavilo više od 60 autora i autorica s dvjestotinjak soneta koji su mogli biti napisani na svim jezicima bivše Jugoslavije.
Nagrade za autore i autorice najboljih soneta osiguralo je Hrvatsko društvo pisaca.

Opširnije pročitajte na:http://petrarcafest.tumblr.com/ 

Objavljeno: 18.07.2016.Opširnije

Disku(r)sija: gost Petar Matović

13.7.2016.

Ljetna Disku(r)sija u goste dovodi istaknutog srpskog pjesnika Petra Matovića, gosta splitskog programa Writers in residence.
Poeziju Petra Matovića ovog ćemo puta smjestiti na uličnu gužvu, među domaće i strane turiste, ispod zidina Dioklecijanove palače, ispred rezidencijalnog stana za gostujuće pisce, na vrhu Bosanske ulice. 
O putovanjima, rezidencijama, poeziji i mnogo čemu drugom, s Matovićem će razgovarati Marijo Glavaš.

Vrijeme održavanja Disku(r)sije je petak, 15.7.2016. u 21 sat (Bosanska 11, Split).

Disku(r)siju podržavaju: Europska književna mreža Traduki, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

Više o događaju pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 13.07.2016.Opširnije

Treća epizoda programa Knjigopsija

13.7.2016.

Donosimo link na kojem možete pogledati snimku treće epizode programa Knjigopsija, gdje se razgovaralo o knjigama "Nemirno more" Helene Klakočar i "Zemlja otaca" Nine Bunjevac: http://gkr.hr/Magazin/Kauc-i-knjige/Knjigopsija-3-Nemirno-more-Helene-Klakocar-i-Zemlja-otaca-Nine-Bunjevac

Objavljeno: 13.07.2016.Opširnije

POZIV NA NATJEČAJ: Nagrada Janko Polić Kamov 2016. za najbolje književno djelo (poezija, proza, drama)

24.6.2016.

Hrvatsko društvo pisaca prije dvije godine ustanovilo je Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku.
Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. 
 
Prvi dobitnik Kamovljeve nagrade bio je Luka Bekavac za roman: Viljevo.
Drugi dobitnik Kamovljeve nagrade bio je Marko Dejanović za roman: Karte, molim!
 
Ove godine u izbor ulaze djela objavljena u periodu od 01.07.2015. do 30.06.2016. godine.
Knjige (4 primjerka) se šalju na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 11.07.2016. (u slučaju dostave na adresu - od 9 do 14 sati).
 
Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. 
Žiri (Nikola Petković, Jadranka Pintarić i Boris Postnikov) objavit će listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade biti će proglašen/a 17.11.2016. godine – na Kamovljev rođendan.  

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti. 
 
link na pravilnik:http://www.hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/dogadanje/pravilnik-knjizevne-nagrade-kamov-1180

Objavljeno: 24.06.2016.Opširnije

PRAVILNIK KNJIŽEVNE NAGRADE 'KAMOV'

24.6.2016.

Hrvatsko društvo pisaca, Basaričekova 24, 10 000 Zagreb


Na temelju Odluke Upravnog odbora HDP-a prihvaćen je:

PRAVILNIK KNJIŽEVNE NAGRADE 'KAMOV'
za najbolje književno djelo objavljeno od 1.7.2015. do 30.6.2016. godine 

OPĆE ODREDBE

Članak 1.
Pravilnikom godišnje književne nagrade KAMOV (dalje: Pravilnik) utemeljitelj Hrvatsko društvo pisaca (dalje: Utemeljitelj) želi pridonijeti vrednovanju autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Pravilnikom se uređuje postupak prijavljivanja književnih djela, rad žirija i objavljivanje dobitnika Književne nagrade KAMOV (dalje: Književna nagrada).

Članak 2.
Književna nagrada se dodjeljuje autoru za najbolje književno djelo (roman, zbirka kratkih priča, poezija, drama), čije prvo izdanje mora biti objavljeno na hrvatskom jeziku i izdano kod izdavača registriranog u Republici Hrvatskoj, u razdoblju od 1.7.2015. do 30.6.2016. godine (dalje: izborno razdoblje)

Članak 3.
Odluku o dobitniku Književne nagrade donosi stručni žiri koji pri ocjenjivanju prijavljenih djela djeluje prema umjetničkim i stručnim standardima. Osim toga, članovi žirija vrednuju inovativnost djela, a prednost će imati djela u kojima su prisutni elementi inovativnosti pri čemu se na inovativnost gleda a) kao na jasan iskorak prema promjeni kreativne paradigme koji ili ukazuje ili poziva na kreativnu destrukciju dominantnih kodova; ili b) kao na ozbiljnu i u postupku dovršenu dekonstrukciju 'kanonskih', stabilnih i time očekivanih recepcijskih okvira književnih djela koja ova zamjenjuje novim i time neoprobanim oblicima kreativne izražajnosti. 
Članovi žirija su odgovorni za sastavljanje šire liste, te uže liste kandidata za Književnu nagradu i odabir dobitnika. 

Žiri Književne nagrade sastavlja Utemeljitelj nagrade.

Žiriranje će se održati u tri kruga. Širi krug kandidata - 10 naslova u listopadu 2016. godine, uži krug kandidata - finalnih 5 naslova u studenom 2016. godine i proglašenje dobitnika Književne nagrade 17. studenog 2016. godine.

Članak 4.
Nagrada koju će dobiti pobjednik Književne nagrade Kamov je neto novčani iznos od 10.000,00 kuna (slovima: deset tisuća kuna). Nagrada ne može biti podijeljena između više autora ili više djela.

 


UVJETI NATJEČAJA

Članak 5.
Djela za Književnu nagradu se prijavljuju u razdoblju od 27.6.2016. do 11.7.2016. godine na temelju poziva Utemeljitelja objavljenog na internetskoj stranici http://www.hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/
Prijava je dostavljena u roku ako je na poštanskom žigu vidljivo da je u pošti zaprimljena prije isteka roka za prijavu ili ako je najkasnije 11.7.2016. godine izravno predana organizatoru u prostorijama HDP-a (Basaričekova 24, Zagreb).

Predlagatelj djela može biti izdavač ili autor (dalje u tekstu: Predlagatelj).
Predlagatelj se, podnošenjem prijave, obvezuje da na svečanosti proglašenja dobitnika Književne nagrade osigura nazočnost autora prijavljenih djela.

Predlagatelj prilikom prijave djela, svojim potpisom jamči istinitost podataka navedenih u prijavi. 

U slučaju da više Predlagatelja prijavi identična djela žiri će prihvatiti samo prvu prijavu.

U slučaju suizdanja, djelo prijavljuje jedan od izdavača.

Žiri pridržava pravo uvida u svu potrebnu dokumentaciju radi utvrđivanja prava prvenstva kao i ispravnosti prijava uopće.


Članak 6.
Žiri ima pravo tražiti ispravak prijave od Predlagatelja, ako je to moguće, odnosno ne uvrstiti u konkurenciju neispravne ili nepotpune prijave.
Žiri o pravovaljanosti prijava punovažno odlučuje većinom glasova članova nazočnih na sjednici, pa se tek tako utvrđene prijave uvrštavaju u listu djela u konkurenciji za nagradu. 

Članak 7.
Na natječaju može konkurirati književno djelo, pod uvjetom da njegov Predlagatelj osigura članovima žirija tri primjerka prijavljenog djela i jedan primjerak prijavljenog djela u svrhu promocije romana. 

Četiri kopije djela moraju biti dostavljene Utemeljitelju nagrade najkasnije do 11.7.2016. godine, na adresu: HDP (Za književnu nagradu Kamov), Basaričekova 24, 10 000 Zagreb.

Konkurirati mogu djela koja su prije nagrađivana nekom književnom nagradom.

Ne mogu se natjecati ponovljena izdanja.

Stručni žiri može nakon završetka prijava, a do 22.7.2016. godine u konkurenciju pozvati bilo koje drugo djelo objavljeno u razdoblju predviđenom trajanjem natječaja, ako taj naslov izdavač nije prijavio. U tom slučaju izdavač će biti zamoljen da pošalje 4 primjerka djela Utemeljitelju nagrade.


DODJELA KNJIŽEVNE NAGRADE

Članak 8.
Dobitniku Književne nagrade će nagrada biti dodijeljena u Zagrebu/ Rijeci, 17.11.2016. godine.

Članak 9.
Izmjene i dopune ovog Pravilnika, kao i njegovo tumačenje, utvrđuje Upravni odbor HDP-a te o svemu obavještava sudionike u natjecanju. 

Objavljeno: 24.06.2016.Opširnije

Poziv na natječaj - PETRARCA FEST 2016.

17.6.2016.

Pozivaju se svi zainteresirani autori i autorice koji poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji Petrarca Festa - neformalnog pjesničkog festivala koji se tradicionalno organizira u Zagrebu povodom proslave rođendana Francesca Petrarce, 20. srpnja.

Najbolji soneti bit će javno izvođeni  i nagrađeni, a autori/ce nagrađeni simboličnom nagradom.

Rok za prijavu je od 1. lipnja do 1. srpnja, maksimalan broj soneta po autoru/ci  je tri, a prijaviti se mogu svi koji pišu na jezicima s područja zemalja bivše Jugoslavije.

Soneti se šalju na adresu http://petrarca.fest@gmail.com

Sastav žirija bit će objavljen naknadno.

Petrarca Fest je no-budget festival pokrenut 2014. godine u Zagrebu.

http://petrarcafest.tumblr.com/

https://www.facebook.com/PetrarcaFest/?fref=ts

Objavljeno: 17.06.2016.Opširnije

Slavonski ogranak HDP-a: Književna večer s Dragom Glamuzinom

14.6.2016.

Udruga Mali Nemo, Klub knjižare Nova i HDP – slavonski ogranak pozivaju Vas na predstavljanje zbirke pjesama EVEREST Drage Glamuzine uz razgovor na temu "Poezija i suvremenost".

Predstavljanje će se održati u Klubu knjižare Nova (Trg A. Starčevića 4, Osijek) u četvrtak, 16. lipnja 2016. u 19,00 sati.

Sudjeluju: Drago Glamuzina, Delimir Rešicki, Dario Grgić i Igor Gajin

Objavljeno: 14.06.2016.Opširnije