Događanja

Pjesnička BOOKVICA: Siniša Kekez i Hrvoje Marko Peruzović

28.2.2017.

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica, koje je na programu u četvrtak, 2. ožujka 2017., s početkom u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), gostuju splitski pjesnici SINIŠA KEKEZ i HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ.
SINIŠA KEKEZ prošle je godine objavio prvu pjesničku zbirku „Splita mi je puna kita“, koja je naišla na velik medijski odjek i zanimanje čitatelja, a HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ prvi je dobitnik književne nagrade „Post scriptum“ za književnost na društvenim mrežama i prva bi mu zbirka, pod uredničkom palicom Krune Lokotara, trebala uskoro ugledati svjetlo dana.
Voditeljica Bookvice Patricija Vodopija razgovarat će s dvojicom pjesnika o splitskoj pjesničkoj platformi Rječilište, koja je obojici bila odskočna daska za javno poetsko djelovanje, o temama koje ih privlače i nadahnjuju, o pjesničkom izrazu kao intimnom i/ili javnom činu, o elitizmu i zanemarenosti, hrabrosti i odustajanju, jeziku i igri, ulozi pjesnika i položaju pjesništva u današnjem društvu te srodnim temama.
Kao i uvijek u Bookvici, publiku očekuju darovi, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gostujućih autora.
Bookvicu podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

 

 

Objavljeno: 28.02.2017.Opširnije

Predstavljanje novih knjiga u izdanju HDP-a: Lamot, Lukić, Skopljak Barić

22.2.2017.

Na književnoj večeri „Zagrijavanje do 27“ bit će predstavljena dva nova naslova Biblioteke Poezija, „Zašivene riječi“ (HDP, 2016) Marije Lamot i "Neprivezani" (HDP, 2016) Irene Skopljak Barić, kao i knjiga priča Neve Lukić „More i zaustavljene priče“ (HDP, 2016). Uz njih će na predstavljanju sudjelovati i pjesnikinja Maja Klarić s knjigom putopisne proze, „Vrijeme badema“.

Vrijeme: Četvrtak, 23. veljače 2017. u 18 sati
Mjesto: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb
Voditelj: Roman Simić


Dobrodošli!

Objavljeno: 22.02.2017.Opširnije

U Rumunjskoj objavljena antologija mlađe hrvatske poezije "Ritualul omului fericit"

20.2.2017.

U Rumunjskoj je objavljena antologija suvremene hrvatske poezije "Ritualul omului fericit. 18 poeţi croaţi tineri" (Ritual sretnog čovjeka. 18 mlađih hrvatskih pjesnika) u izdanju Tracus Artea iz Bukurešta, u kojoj je s po deset pjesama, koje su na rumunjski preveli Adrian Oproiu i Goran Čolakhodžić, predstavljeno 18 hrvatskih pjesnika u izboru i s uvodnim esejem Branislava Oblučara.

U antologiji zastupljeni su sljedeći pjesnici: Tatjana Gromača, Krešimir Pintarić, Evelina Rudan, Slađan Lipovec, Dorta Jagić, Olja Savičević Ivančević, Hrvoje Jurić, Ivan Šamija, Saška Rojc, Antonija Novaković, Vlado Bulić, Ana Brnardić, Asja Bakić, Marija Andrijašević, Davor Ivankovac, Marko Pogačar, Martina Vidaić i Goran Čolakhodžić.

Fotografija na koricama: Vladimir Končar

Knjiga je objavljena uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH.

Objavljeno: 20.02.2017.Opširnije

Komemoracija za Predraga Matvejevića

08.02.2017.

Komemoracija za istaknutog pisca i intelektualca
 
PREDRAGA MATVEJEVIĆA
 
održana je u Hrvatskom društvu pisaca (Basaričekova 24, Zagreb) u utorak, 7. veljače 2017. u 12 sati.
 
 
Na komemoraciji su govorili:
 
Nikola Petković
Nenad Popović
Velimir Visković
Zdravko Zima
Vjeran Zuppa
Tonko Maroević

Fotografije: Hrvoje Grgić

Na stranici "Opširnije" donosimo tekst Nikole Petkovića "Kod kuće u svijetu". 

Objavljeno: 06.02.2017.Opširnije

TUŽNA VIJEST: Umro je Predrag Matvejević

2.2.2017.

S tugom vas obavještavamo da je 2. veljače 2017., u 85. godini, umro naš član Predrag Matvejević. Bio je jedan od naših najistaknutijih intelektualaca i jedan od naprevođenijih europskih književnika; humanist, kozmopolit, poliglot, aktivist. Za svoja je djela primio brojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Dodijeljeni su mu počasni doktorati na više uglednih sveučilišta, a prije godinu dana šezdesetak je uglednih talijanskih umjetnika potpisalo inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost, među kojima su bili glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris.

Više na „Opširnije“.

Objavljeno: 02.02.2017.Opširnije

12. Besplatna razmjena knjiga i časopisa u HDP-u

31.01.2017.

Po dvanaesti put, zadnje subote u siječnju, kao i svake godine, održana je 12. Besplatna razmjena knjiga i časopisa na svim jezicima. Medijski dobro popraćena (internet, radioi tv, novine), izazvala je veliki interes građana, pa ih je i ove godine nekoliko stotina došlo i donijelo nekoliko tisuća knjiga za razmjenu. Knjiga je donijeto primjetno više nego prethodnih godina.
Svrha je ovog najposjećenijeg programa HDP-a popularizacija čitanja te razvijanje navike posjećivanja prostora HDP-a u kojem se održavaju razni programi tijekom godine.

Dio atmosfere s Besplatne razmjene knjiga i časopisa pogledajte na stranici "Opširnije"
 

Objavljeno: 31.01.2017.Opširnije

S JASENOM BOKOM O DIOKLECIJANU U BOOKVICI

31.01.2017.

U ovotjednom izdanju književnog programa Bookvica, koje će se održati u četvrtak, 2. veljače 2017., s početkom u 20:30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II), voditeljica Patricija Vodopija razgovarat će sa splitskim autorom JASENOM BOKOM o njegovoj kontroverznoj biografiji rimskog cara Dioklecijana objavljenoj u izdanju Profila krajem prošle godine.

Kao i svaki put u Bookvici, najsretniji posjetitelj ili posjetiteljica dobit će knjigu na dar.

Bookvicu podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Više pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 31.01.2017.Opširnije