Događanja

Finalisti Nagrade Kamov 2016.

07.11.2016.

Na dan piščeva rođenja,17. studenog 2016. godine, Hrvatsko društvo pisaca dodijelit će treći put književnu nagradu "Janko Polić Kamov". 
Stručni žiri u sastavu: Nikola Petković, Jadranka Pintarić i Boris Postnikov, odlučio se za sljedeće finaliste:

Zoran Ferić, Na osami blizu mora (V.B.Z, 2015)
Roman je strukturiran kao planina s proplankom čiji narativni epicentar čitamo u najdužoj i "najozbiljnijoj"priči/poglavlju "Snjegovi Kilimandžara", toj baki sviju baka, ili noni nonissimi pripovjedne strukture ove knjige.Zoran Ferić priča nam o pukotinama u odrastanju, o poimanju zrelosti kao sustavnom gubitku iluzija, ljepoti djetinjstva, čarima galebarenja, propustima forenzike, zbrajačima učinaka životâ svih 'epizodista' u nizu mikronarativa u kojima maestralno rabi načelo kreativnog ataka dijelom na cjelinu. Istodobno svoje likove (koje baš zbog njihova uvjerljivog odmaka od ionako precijenjene savršenosti, obožavateljski ismijava i sućutno šamara) linearno vodi kroz jureće paralelne priče, ali ih i pomno opisuje u koncentričnim kruzima koji se šire... sve dok ne poluče onaj zadnji, konačan krug kada, gle čuda, čitatelj sazna da je sicilijanski princip otvorenog lijesa jedini način da pokopamo, ili barem odložimo, naše a ne neko tuđe djetinjstvo.  

Drago Glamuzina, Everest (Fraktura, 2016)
Čvrsto strukturirana, evo, opet oko jednog vrha, ali ovaj put bez proplanka, to je knjiga svih nas: knjiga koja možda otkriva samu bit pjesništva, a ta je, opisno rečeno: kada ti pjesnik stihovima koje čitaš, ispred očiju razmakne tanku koprenu koja ti, tako odmaknuta, otkrije i ono što si sam godinama slutio da gledaš i da pritom o tome nešto znaš, ali to nisi umio imenovati. I to ti se tada vrati kao bumerang. Udari te u čelo, baš kao što bi to veoma lako mogao učiniti i onaj davno bačeni kamen Antuna Šoljana iz pjesme koju Glamuzina cijeli život čita i jeku koje četvrt stoljeća piše i u kojoj, kamenom gađajući odbačeni šporet, vidi "tog Bacača/i kamen kako leti/iz onog/u ovo vrijeme...". Leti ravno prema njemu prisiljavajući ga da se skloni. Čitatelj treba biti uvelike zahvalan pjesniku Dragi Glamuzini što je u tom sklanjanju odabrao model razotkrivanja za štit koristeći ovu nesvakidašnje lijepu i za sve nas važnu knjigu.  

Ivana Rogar, Tumačenje snova (Durieux, 2016)
Priče Ivane Rogar suptilne su i neobično sugestivne u isti mah. Slijedeći vijugave putanje životnih sudbina ženskih glavnih likova, autorica konstruira svoj književni svijet kao raspršeni puzzle ženskoga/ljudskog iskustva postsocijalistički rasturenog srednjeklasnog života u velikom gradu. Povezane dojmljivimlajtmotivom krvarećih desni, njezine priče transformiraju naizgled dobro poznate emocionalne krize i psihičke probleme – poput straha od otkaza, anksioznosti ili poremećaja prehrane – u motive šireg, potmulijeg beznađa. Složena interakcija privatnog iskustva i intimne sfere s političkim, ekonomskim i društvenim kontekstom među akutnim je, neuralgičnim točkama koje pokušava opipati najnovija domaća prozna produkcija. S Ivanom Rogar dobili smo autorski glas koji nas tim prostorom vodi uvjerljivije od drugih.

Olja Savičević Ivančević, Pjevač u noći (Sandorf, 2016)
Drugi roman Olje Savičević Ivančević vrhunac je zrelosti i kompleksnosti njezina proznog opusa. Roman o ljubavi koji preispituje žanr ljubavnog romana, roman o sjećanju koji se zaboravu suprotstavlja pisanjem, roman o pisanju koji dovodi u pitanje društveni kontekst i ontološki status napisanoga… Tragovi rata, generacijski pomaknuta optika devedesetih i svakodnevna kataklizma kapitalizma njegove su osnovne "stvarnosne" koordinate: premrežuju ih rafinirane reference u rasponu od "visoke"umjetnosti, preko novinske esejistike pa do ozloglašenog žanrovskog "šunda".A tako uspostavljenim proznim poljem, vlada zatim jezik Olje Savičević Ivančević, poetičan, zaigran, divlji i nježan: zona dragocjene stilske iznimke u domaćoj proznoj produkciji.

Slobodan Šnajder, Doba mjedi (TIM press, 2015)
Od 1769. i velike gladi u Njemačkoj, do današnjih dana i velike duhovne pustoši, teče glavna priča i brojni usporedni rukavci ovog, u tradicionalnom europskom smislu, velikog romana, romana koji zahvaća život u njegovoj bítī, brojnim pojavnostima, nastajanjima i nestajanjima. Saga o njemačkim doseljenicima u Slavoniju, u vrijeme Marije Terezije, koja počinje na riječnoj splavi, što plovi prema Transilvaniji – kako misle oni koji su se na nj ukrcali – prerasta u veliki obračun s poviješću, općom i pojedinačnom, napisanom i zatajenom, "obračun" s onim pojedincima koje nosi matica i onima koji joj se ne prepuštaju. U tome i nerođeni i mrtvi imaju svoj glas – jer se i oni imaju pravo založiti za sebe. I kad smo u nevjerojatnom čitateljskom, kako narativnom tako i jezičnom, iskustvu došli do dvoje glavnih protagonista, već smo na tragu da shvatimo kako se neki u povijest upisuju kao pobjednici, a neki kao gubitnici. I to u povijest koju to ionako ne zanima, ali sugerira nam da usprkos posvemašnjem povijesnom kaosu, svaki pojedinačni glas ima pravo ostaviti eho. 

Objavljeno: 07.11.2016.Opširnije

Književni susret: gost Sally Salomon Altschuler

07.11.2016.

Pozivamo vas na književni susret s danskim piscem Sallyem Salomonom Altschulerom.

Gdje: Vila Arko, Basaričekova 24, Zagreb
Kada: Ponedjeljak, 14. 11. 2016 u 15:30

Sally Salomon Altschuler (1953) danski je spisatelj i edukator koji je svoju literarnu karijeru započeo 1993. objavljivanjem romana "Sol zemlje" (Jordens Salt). Dobitnik je raznih književnih nagrada i priznanja. Član je Danskog društva pisaca. Sally Salomon Altschuler  gost je kulturne i rezidencijalne razmjene Danskog i Hrvatskog društva pisaca.
Susret sa Sallyem Salomonom Altschulerom, kao i njegov boravak u Hrvatskoj omogućili su Ministarstvo Kulture republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka i Hrvatsko društvo pisaca. 
O njegovom radu s autorom će razgovarati Nikola Petković

Više o gostu i događaju pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 07.11.2016.Opširnije

Ivica Ivanišević dobitnik Nagrade za najbolji neobjavljeni roman

04.11.2016.

Ivica Ivanišević i Lada Vukić dobitnici su ovogodišnje Nagrade VBZ-a i Tisak medije za najbolji neobljavljeni roman. Ivica Ivanišević Nagradu je dobio za rukopis "Knjiga Žalbe". 
Više pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 04.11.2016.Opširnije

NOVO: Časopis Tvrđa (1-2/2016)

03.11.2016.

Iz tiska je izašao novi broj časopisa TVRĐA (1-2/2016) - Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti.

Glavni urednik: Žarko Paić

Uredništvo: Ljiljana Filipović, Srećko Horvat, Mario Kopić, Leonida Kovač, Iztok Osojnik, Žarko Paić, Zoran Roško.

Sadržaj pogledajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 03.11.2016.Opširnije

Književna večer sa srpskim piscima

02.11.2016.

Hrvatsko društvo pisaca i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića pozivaju vas na KNJIŽEVNU VEČER SA SRPSKIM PISCIMA

U utorak, 8. studenog 2016. u 19:30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb, u okviru programa razmjene pisaca između Hrvatskog društva pisaca i Srpskog književnog društva.

Nastupaju:

DRAGOSLAVA BARZUT
BERISLAV BLAGOJEVIĆ
ENES HALILOVIĆ


S autorima razgovara
MIROSLAV KIRIN

Dobrodošli!

O gostima pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 02.11.2016.Opširnije

Zoran Ferić dobitnik Nagrade Fran Galović

02.11.2016.

Nagradu 'Fran Galović' za najbolje djelo na temu zavičaja i/ili identiteta ove godine dobila je knjiga 'Na osami blizu mora' Zorana Ferića.
Dobitnik nagrade objavljen je na završnoj večeri 23. međunarodnog festivala književnosti "Galovićeva jesen", održanoj 29. listopada 2016. u ispunjenom prostoru Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" u Koprivnici, na kojoj su svoja djela predstavili i svi gosti festivala.

Više pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 02.11.2016.Opširnije

Časopis RELATIONS 1-2/2016

31.10.2016.

Iz tiska je izašao prvi svezak časopisa Relations (1-2/2016 na njemačkom jeziku).

Glavni urednik: Roman Simić 
Urednica: Jadranka Pintarić 

Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca
Cijena sveska: 110 kn/15 eur

Sadržaj časopisa Relations 1-2/2016 pogledajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 31.10.2016.Opširnije