Događanja

Slobodan Šnajder dobitnik književne nagrade roman@tportal.hr

15.11.2016.

Slobodan Šnajder dobitnik je tportalove književne nagrade za roman "Doba mjedi". 
Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade roman@tportal.hr, birajući među gotovo rekordnih 56 prijavljenih naslova izdanih u prošloj godini, donio je žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić kao predsjednica te kao članovi prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan i pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.
Nagrađeni roman "Doba mjedi" objavljen je u izdanju nakladnika TIM press.
Više o događaju pročitajte na stranici "Opširnije"

 

Objavljeno: 15.11.2016.Opširnije

Slobodan Šnajder dobitnik Nagrade Kočićevo pero

11.11.2016.

Nagrada Kočićevo pero za jesen 2016. dodijeljena je u petak u Zagrebu književniku Slobodanu Šnajderu za roman "Doba mjedi".
Nagradu od 1995. četiri puta godišnje dodjeljuje banjolučka Zaklada Petar Kočić za visoka postignuća u suvremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve ideje i misli. 
Više pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 11.11.2016.Opširnije

Promocija knjige

11.11.2016.

U četvrtak, 17. studenog 2016. u 20:00 sati u Kinu Grič održat će se promocija filma "The Motel in the Well" redateljica Sare Rajaei i Neve Lukić te promocija knjige "Sjene sjemenki" Neve Lukić.

Na promociji sudjeluju: Ivan Herceg, Neva Lukić, Davor Šalat, Marta Užarević i Darija Žilić.
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Više o događaju pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 11.11.2016.Opširnije

Književna večer sa slovenskim piscima

10.11.2016.

Hrvatsko društvo pisaca i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića pozivaju vas na KNJIŽEVNU VEČER SA SLOVENSKIM PISCIMA u ponedjeljak, 14. studenog 2016. u 19:30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb, u okviru programa razmjene pisaca između Hrvatskog društva pisaca i Društva slovenskih pisateljev.

Nastupaju:

VERONIKA SIMONITI
ANDREJ PREDIN

S autorima razgovara
TOMICA BAJSIĆ

Dobrodošli!

O gostima pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 10.11.2016.Opširnije

Čazmanski pARTy: gost Nenad Stipanić

10.11.2016.

Književna tribina Čazmanski pARTy održat će se u petak 11. 11. 2016. u 20:00 sati u caffe baru Klub (sportska dvorana). Gost tribine je književnik Nenad Stipanić.
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca 
Moderator tribine: Slađan Lipovec
Pokrovitelji: Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko-bilogorska županija, kafići Špica, Klub, Blic (Praetorian d.o.o.), OPG Molnar Lipovec.
Ulaz: slobodan
Više o nagrađivanom autoru Nenadu Stipaniću pročtajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 10.11.2016.Opširnije

Finalisti Nagrade Kamov 2016.

07.11.2016.

Na dan piščeva rođenja,17. studenog 2016. godine, Hrvatsko društvo pisaca dodijelit će treći put književnu nagradu "Janko Polić Kamov". 
Stručni žiri u sastavu: Nikola Petković, Jadranka Pintarić i Boris Postnikov, odlučio se za sljedeće finaliste:

Zoran Ferić, Na osami blizu mora (V.B.Z, 2015)
Roman je strukturiran kao planina s proplankom čiji narativni epicentar čitamo u najdužoj i "najozbiljnijoj"priči/poglavlju "Snjegovi Kilimandžara", toj baki sviju baka, ili noni nonissimi pripovjedne strukture ove knjige.Zoran Ferić priča nam o pukotinama u odrastanju, o poimanju zrelosti kao sustavnom gubitku iluzija, ljepoti djetinjstva, čarima galebarenja, propustima forenzike, zbrajačima učinaka životâ svih 'epizodista' u nizu mikronarativa u kojima maestralno rabi načelo kreativnog ataka dijelom na cjelinu. Istodobno svoje likove (koje baš zbog njihova uvjerljivog odmaka od ionako precijenjene savršenosti, obožavateljski ismijava i sućutno šamara) linearno vodi kroz jureće paralelne priče, ali ih i pomno opisuje u koncentričnim kruzima koji se šire... sve dok ne poluče onaj zadnji, konačan krug kada, gle čuda, čitatelj sazna da je sicilijanski princip otvorenog lijesa jedini način da pokopamo, ili barem odložimo, naše a ne neko tuđe djetinjstvo.  

Drago Glamuzina, Everest (Fraktura, 2016)
Čvrsto strukturirana, evo, opet oko jednog vrha, ali ovaj put bez proplanka, to je knjiga svih nas: knjiga koja možda otkriva samu bit pjesništva, a ta je, opisno rečeno: kada ti pjesnik stihovima koje čitaš, ispred očiju razmakne tanku koprenu koja ti, tako odmaknuta, otkrije i ono što si sam godinama slutio da gledaš i da pritom o tome nešto znaš, ali to nisi umio imenovati. I to ti se tada vrati kao bumerang. Udari te u čelo, baš kao što bi to veoma lako mogao učiniti i onaj davno bačeni kamen Antuna Šoljana iz pjesme koju Glamuzina cijeli život čita i jeku koje četvrt stoljeća piše i u kojoj, kamenom gađajući odbačeni šporet, vidi "tog Bacača/i kamen kako leti/iz onog/u ovo vrijeme...". Leti ravno prema njemu prisiljavajući ga da se skloni. Čitatelj treba biti uvelike zahvalan pjesniku Dragi Glamuzini što je u tom sklanjanju odabrao model razotkrivanja za štit koristeći ovu nesvakidašnje lijepu i za sve nas važnu knjigu.  

Ivana Rogar, Tumačenje snova (Durieux, 2016)
Priče Ivane Rogar suptilne su i neobično sugestivne u isti mah. Slijedeći vijugave putanje životnih sudbina ženskih glavnih likova, autorica konstruira svoj književni svijet kao raspršeni puzzle ženskoga/ljudskog iskustva postsocijalistički rasturenog srednjeklasnog života u velikom gradu. Povezane dojmljivimlajtmotivom krvarećih desni, njezine priče transformiraju naizgled dobro poznate emocionalne krize i psihičke probleme – poput straha od otkaza, anksioznosti ili poremećaja prehrane – u motive šireg, potmulijeg beznađa. Složena interakcija privatnog iskustva i intimne sfere s političkim, ekonomskim i društvenim kontekstom među akutnim je, neuralgičnim točkama koje pokušava opipati najnovija domaća prozna produkcija. S Ivanom Rogar dobili smo autorski glas koji nas tim prostorom vodi uvjerljivije od drugih.

Olja Savičević Ivančević, Pjevač u noći (Sandorf, 2016)
Drugi roman Olje Savičević Ivančević vrhunac je zrelosti i kompleksnosti njezina proznog opusa. Roman o ljubavi koji preispituje žanr ljubavnog romana, roman o sjećanju koji se zaboravu suprotstavlja pisanjem, roman o pisanju koji dovodi u pitanje društveni kontekst i ontološki status napisanoga… Tragovi rata, generacijski pomaknuta optika devedesetih i svakodnevna kataklizma kapitalizma njegove su osnovne "stvarnosne" koordinate: premrežuju ih rafinirane reference u rasponu od "visoke"umjetnosti, preko novinske esejistike pa do ozloglašenog žanrovskog "šunda".A tako uspostavljenim proznim poljem, vlada zatim jezik Olje Savičević Ivančević, poetičan, zaigran, divlji i nježan: zona dragocjene stilske iznimke u domaćoj proznoj produkciji.

Slobodan Šnajder, Doba mjedi (TIM press, 2015)
Od 1769. i velike gladi u Njemačkoj, do današnjih dana i velike duhovne pustoši, teče glavna priča i brojni usporedni rukavci ovog, u tradicionalnom europskom smislu, velikog romana, romana koji zahvaća život u njegovoj bítī, brojnim pojavnostima, nastajanjima i nestajanjima. Saga o njemačkim doseljenicima u Slavoniju, u vrijeme Marije Terezije, koja počinje na riječnoj splavi, što plovi prema Transilvaniji – kako misle oni koji su se na nj ukrcali – prerasta u veliki obračun s poviješću, općom i pojedinačnom, napisanom i zatajenom, "obračun" s onim pojedincima koje nosi matica i onima koji joj se ne prepuštaju. U tome i nerođeni i mrtvi imaju svoj glas – jer se i oni imaju pravo založiti za sebe. I kad smo u nevjerojatnom čitateljskom, kako narativnom tako i jezičnom, iskustvu došli do dvoje glavnih protagonista, već smo na tragu da shvatimo kako se neki u povijest upisuju kao pobjednici, a neki kao gubitnici. I to u povijest koju to ionako ne zanima, ali sugerira nam da usprkos posvemašnjem povijesnom kaosu, svaki pojedinačni glas ima pravo ostaviti eho. 

Objavljeno: 07.11.2016.Opširnije

Književni susret: gost Sally Salomon Altschuler

07.11.2016.

Pozivamo vas na književni susret s danskim piscem Sallyem Salomonom Altschulerom.

Gdje: Vila Arko, Basaričekova 24, Zagreb
Kada: Ponedjeljak, 14. 11. 2016 u 15:30

Sally Salomon Altschuler (1953) danski je spisatelj i edukator koji je svoju literarnu karijeru započeo 1993. objavljivanjem romana "Sol zemlje" (Jordens Salt). Dobitnik je raznih književnih nagrada i priznanja. Član je Danskog društva pisaca. Sally Salomon Altschuler  gost je kulturne i rezidencijalne razmjene Danskog i Hrvatskog društva pisaca.
Susret sa Sallyem Salomonom Altschulerom, kao i njegov boravak u Hrvatskoj omogućili su Ministarstvo Kulture republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka i Hrvatsko društvo pisaca. 
O njegovom radu s autorom će razgovarati Nikola Petković

Više o gostu i događaju pročitajte na stranici "Opširnije"

Objavljeno: 07.11.2016.Opširnije