Darko Hudelist

Darko Hudelist (Zagreb, 27. veljače 1959.),
 novinar, publicist, istraživač suvremene povijesti.
 Osnovnu školu i gimnaziju polazio je u Đurđevcu.
 1982. diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
 Novinarstvom se počeo baviti 1979.
 u omladinskom tjedniku »Polet«, kao rock-kritičar.
 Od 1980. do 1991. stalni je suradnik i član redakcije magazina »Start«.
 Potkraj 1980-ih sustavno je pratio i analizirao događaje što su prethodili raspadu Jugoslavije, rezultat čega je bila njegova prva knjiga »Kosovo – bitka bez iluzija« (1989.)
 God. 1989. surađuje s francuskim književnim časopisom »Les Temps Modernes«,
 a 1991. sa zagrebačkim književnim časopisom »Republika«.
 Početkom 1990-ih objavio je dvije nove knjige
 (»Banket u Hrvatskoj« i »Novinari pod šljemom«),
 a 1994. bio je savjetnik za Hrvatsku BBC-ove ekipe koja je radila svjetski poznati dokumentarac »The Death of Yugoslavia«.
 Tijekom prve polovice 1990-ih bio je stalni suradnik časopisa »Erazmus«.
 Godine 1995. ulazi u redakciju političkog tjednika »Globus«, u kojoj je i danas. U »Globusu« je, uz ostalo, objavio poveći broj vrlo zapaženih serijala o najznačajnijim političkim i političko-povijesnim temama: ratni memoari generala Martina Špegelja, životopis predsjednika Tuđmana, kanadski životopis Gojka Šuška, djelovanje hrvatske Katoličke crkve u Jugoslaviji tijekom 1970-ih i 1980-ih itd.
 Od 1996. pa idućih nekolika godina bavio se izučavanjem životopisa prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, što je rezultiralo knjigom »Tuđman: Biografija« iz 2004., koju je početkom 2005. »Jutarnji list« proglasio najboljom publicističkom knjigom godine u Hrvatskoj.
 God. 2005. počeo je raditi na svom novom velikom projektu, opsežnoj knjizi pod radnim naslovom »Sukob Hrvata i Srba u 20. stoljeću i slom Jugoslavije, u okvirima Svjetske povijesti (1922.-1992.)«, koja će, kako je najavio, biti objavljena u nekoliko svezaka.
 U ljeto 2006. otvorio je svoj istraživački ured u Beogradu, iz kojega rukovodi beogradskim dijelom svog istraživanja u sklopu tog projekta.

U pripremi:

Prvi svezak nove Hudelistove knjige bit će objavljen u jesen 2012.,
 a prethodit će mu knjiga pod naslovom »Moj beogradski dnevnik«,
u kojoj će u dnevničkom obliku opisati kako se njegovo istraživanje odvijalo.

Objavio:

Svoju prvu knjigu »Kosovo – bitka bez iluzija« Darko Hudelist je objavio 1989. Knjiga se bavi sukobom Srba i Albanaca na Kosovu i ujedno najavljuje krvavi raspad Jugoslavije, koji će se dogoditi samo dvije godine kasnije.
 Druga Hudelistova knjiga »Banket u Hrvatskoj: Prilozi povijesti hrvatskog višestranačja 1989.-1990.« (1991.) na duhovit krležijanski način portretira političare koji su za vrijeme raspada Jugoslavije osnivali prve političke stranke u Hrvatskoj. Drugo i ponešto izmijenjeno izdanje te knjige objavljeno je 1999.
 Njegova treća knjiga »Novinari pod šljemom« (1992.) analiza je ratnog novinarstva u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata 1991.
Četvrta knjiga Darka Hudelista »Tuđman: Biografija« (2004.) prva je i zasad jedina integralna biografska knjiga o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Nagrade:

- 1989. nagrada »Sedam sekretara SKOJ-a« za knjigu »Kosovo – bitka bez iluzija«
- 2002. nagrada Hrvatskog novinarskog društva za najbolji intervju godine
- 2005. nagrada »Jutarnjeg lista« za najbolju knjigu godine (»Tuđman: Biografija«) s područja publicistike