Igor Štiks

Igor Štiks (Sarajevo, 1977) je autor nagrađivanih romana Dvorac u Romagni (nagrada Slavić za najbolju prvu knjigu, 2000) i Elijahova stolica (2006; nagrade Gjalski i Kiklop za najbolji roman u Hrvatskoj, 2006) koja su do danas prevedena na 15 jezika, kao i romana Rezalište (2017).

Predstava Elijahova stolica, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011, a njegove drama Brašno u venama (2016) i Zrenjanin (2017) su dobile nekoliko regionalnih nagrada za najbolji tekst.

Doktorirao je 2009. godine na pariškom Institutu političkih studija (Sciences Po) i Sveučilištu Northwestern (SAD). Predavao je na sveučilištima u Edinburghu, Gracu, Ljubljani i Sarajevu u oblastima političkih znanosti, kulturnih i umjetničkih studija, ljudskih prava i demokracije kao i studija Jugoistočne Evrope. Objavio je monografiju Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship (Bloomsbury, 2015) koju je pod naslovom Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj: jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država objavila Fraktura (2016).

Sa Srećkom Horvatom napisao je knjigu Pravo na pobunu (Fraktura, 2010) i uredio zbornik Dobro došli u pustinju postsocijalizma (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). S Jo Shaw uredio je zbornike Citizenship after Yugoslavia (Routledge, 2012) i Citizenship Rights (Ashgate, 2013).

U izdanju Frakture objavljena mu je i knjiga pjesama Povijest poplave (2008.).

Za svoj književni, intelektualni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Chevalier des Arts et des Lettres.