Marijan Grakalić

Roden 1957. godine u Požegi, u obitelji pjesnika i novinara, oca - takoder Marijana Grakalica, a odrasta u Puli, Samoboru i Zagrebu. Nakon završetka Gimnazije u Samoboru studira na Fakultetu politickih nauka u Zagrebu a krajem sedamdesetih pocinje objavljivati pišuci feljtone u ''Vecernjem listu'' te radi reportaže za tadašnji casopis za kulturu ''Oko''. Pjesme objavljuje u ''Samoborskom kalendaru'', a 1978. godine, zajedno s pokojnim Borisom Vujcicem, te Omerom Rakom, Željkom Roškom i Borisom Jurinicem, pokrece casopis ''Zon Politikon'' - znanstveni casopis studenata Fakulteta politickih znanosti u Zagrebu za koji su dobili nagradu 7. sekretara SKOJ-a za znanstveni rad. Price objavljuje u listu ''Polet'' gdje radi kao urednik. Studira još i na Filozofskom fakultetu (filozofija i povijest) a radi i piše u ''Studentskom listu''
i ''Poletu'', ''Oku'', ''Vecernjem listu'', ''Danasu'', ''Radnickim novinama'', ''Mladini'', ''Startu'', ''Vjesniku'', ''Dugi'', ''Novim omladinskim novinama'', ''Ninu'', ''Globusu'', ''Quorumu'', ''Pitanjima'' i ''Odjeku'' i drugim dobrim novinama osamdesetih. Radi honorarno kao savjetnik u Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama Sabora SRH. Od 1989. bio je glavni je urednik nakladne Nakladne kucu ''Azur'', a 1993. pokrece vlastit posao. Autor je i osnivac ''Gornjogradskog književnog festivala'' koji je održan 2013. i 2014.
godine pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba, najvece zagrebacke književne manifestacije. Piše, te ureduje portal ''Radio Gornji Grad''.

Knjige:

*    ''Ljubljanski proces'' (Emonica: Ljubljana, 1988);

*    ''Gospa iz Medugorja'' (Vjesnik: Zagreb, 1989);

*    ''Nesretna fortuna'' (AŠ Delo: Beograd, 1989);

*    ''Domovinski rat - interwievi'' (Azur: Zagreb, 1993);

*    ''Duhovnosti novog doba'' (Reta: Zagreb,. 1995.)

*    ''U pandžama pohotnog zmaja'', roman (Venerus: Rijeka, 2011);

*    ''Arkadijski brevijar'', novele (Hipontika: Zagreb 2011).

*    ''Zagreb - Intimna sanjarica'', price (Naklada Antibarbarus,
          Zagreb 2013.)

*    ''Pjesme od formata'', Semafora, Zagreb, 2014.

Društvene igre:

''Gabula u Gabeli'' (Vjesnik, 1979.)

''Zvijezda smrti'' (Vjesnik, 1979.)

''Izbori'' (Globus, 1991.)

''Tajkuni'' (Playboy, 1997.)