Senko Karuza

Rođen 1957. godine u Splitu, a djetinjstvo proveo na otoku Visu, kao i prve godine školovanja. Kasnije, školovao se u Splitu i Zagrebu, ali ostao vezan za Vis, otok na kojemu živi i koji je postao nezaobilazna tema njegovih proza. Studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i već tokom studija počeo pisati književne tekstove. Objavljivao u Poletu, Studentskom listu, Studentu, Mogućnostima, Rivalu, Quorumu, Dnevniku (Ljubljana), Kolapsu (Mostar), Slobodnoj Dalmaciji, Morskom prasetu i dr. Već desetak godina ima stalnu kolumnu u magazinu More. Priče su mu uvrštene u domaće i strane antologije i prevedene na desetak stranih jezika.

Prvu knjigu priča, Busbuskalai, objavio 1996. u zagrebačkoj Nakladi MD. Slijedile su knjige Ima li života prije smrti, Vodič po otoku, Teško mi je reći, Kamara obscura, Prsa o prsa, Fotografije kraja. Zajedno s Miroslavom Mićanovićem i Brankom Čegecom objavio knjigu Tri krokodila. Knjiga. Vodič po otoku preveden je na poljski, češki i mađarski jezik, a u tijeku su prijevodi na njemački i talijanski.  Trenutno  živi na Visu i osnivač je Multimedijalnog mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim pučinskim otocima, u sklopu kojeg je 2007. pokrenut Festival književnosti Mare Mare, na otoku Visu.