Snežana Bukal

SNEŽANA BUKAL rođena je u Beogradu, u zimu 1957.
Diplomirala Opću književnost s teorijom književnosti.
Objavila tri zbirke priča, tri romana, šačicu pjesama kao i niz knjiga, grupnih projekata, na nekoliko jezika. Romani, zbirke priča prevedeni i objavljeni u Nizozemskoj i Makedoniji.
Objavljuje redovito prozu, priče i eseje u europskim književnim časopisima.
Prevedena na njemački, makedonski, slovenački, francuski, nizozemski,  mađarski, korejski i engleski. 2006. objavila svoj prvi roman na hrvatskom, u dijalektu, a 2013. zbirku priča na hrvatskom.
Uvrštena u dvije antologije, navedeno niže u bibliografiji,  te enciklopediju Umjetnost i migracija  u Nizozemskoj, Vol II, Kultura u pokretu 1980-2000.
Nagrade: Oktobarska nagrada grada Beograda, za rukopis pjesama Žmiriš tražeći ptice, Beograd 1976; nagrada Sedam sekretara SKOJa, za najbolju prvu knjigu, Tamna strana, Beograd 1986; Peter Kempkens VLA književna nagrada za najbolju priču napisanu na nizozemskom, Omega, kao nekad vjetar u topolama, Maastricht 1999; pohvala izdavača za najbolju  knjigu, Bez zbogom svemu tome,  tijekom 2006 godine te rezidencijalna nagrada institucije KulturKontakt iz Beča, Pazin 2008.
Živi u Korčuli. Zauvijek vezana za Amsterdam u kome je živjela od 1992. do 2006.
Ima dvije krasne kćeri, dva vesela unuka i jednog životnog druga.

Objavila:
- Bez Zbogom svemu tome, Meandar, Zagreb 2013.
- Milion, Libar Marka Pola, Meandar, pripravio na korčulanski Stipe Đivanovič Đelato, Zagreb 2006.
- Prvi sneg, roman, Narodna knjiga, Beograd 2001.
- Čuvarkuca i druge priče, zbirka priča, Biblioteka beogradska manufaktura snova, Beograd 1994.
- Tamna strana , zbirka priča, Matica srpska, Novi Sad 1986.

U prijevodu:
- Bez zbogom na seto toa, Kulturna Institucija Blesok, s hrvatskog na makedonski prevela Kalina Buneska Isakovska,  Skopje 2015.
' Prviot sneg, roman, sa srpskog na makedonski prevela Katica Garoska Acevska, Kulturna institucija Blesok, Skopje 2013.
- Eerste sneeuw , roman, ( Prvi sneg, prijevod na nizozemski Reina Dokter) De bezige bij, Amsterdam 1997.
- Het vliegend hert ( Čuvarkuca i druge priče, prijevod na nizozemski Reina Dokter, De bezige bij, Amsterdam, 1996

Knjige za djecu:
- Tajna dečaka Ive, roman za djecu, Narodna knjiga, Beograd 2003.
U prijevodu:
-Tajna na deteto Ivo, roman za djecu, sa srpskog na makedonski prevela Kalina Bunevska Isakovska, Skopje 2013
- Het geheim van Ivo , roman za djecu,  prijevod na nizozemski Andre de Lijser, pjesme Isidora Katanić, Kwint'essens Hilversum 2002, 2003, 2004.
- Waarom Dora Koen sloeg, roman za djecu, prijevod na nizozemski Andre de Lijser,  Kwint'essens Hilversum 2000, 2001

Grupa autora, priče pisane na hrvatskom i srpskom te u prijevodu:
-   Paralelni vrtovi, urednica Darija Žilić, razgovor s piscima, Shura, Opatija 2011
-    Ženski kontinent, antologija suvremene srpske ženske proze,, urednica Ljiljana Đurđić, Prosveta, Beograd 2004.
-     Projekt Kortasar, izbor priča, priredio Vasa Pavković, , Kraljevo 2002.
-     Projekt Singer, grupa autora, izbor priča, priredili Vasa Pavković i Mihajlo Pantić,  Prometej, Novi Sad 2001.
-    Beogradski putopisi, grupa autora, priredio  Dragan Đoković, , Raspis, Beograd 1994.
-  Izabrane priče beogradske manufakture snova,  grupa autora, priredio Aleksandar Jerkov,      , Biblioteka Beogradska manufaktura snova, Beograd 1996.
- Otključana vrata, grupa autora, urednik David Albahari, izbor proze iz edicije Prva knjiga Matice srpske 1957.-1987., , Matica srpska, Novi Sad, 1987.
U prijevodu:
-    Grenzverkehr, Drava Verlag, prijevod sa hrvatskog na njemački Alida Bremer, Wien, 2012
- De Nederlanse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen ,  antologija nizozemskih  priča za djecu od 18. stoljeća do danas, priredio A. Benali,,  prijevod Andre de Lijser, Prometeus, Amsterdam, 2009
- Een dansje in het regen, zbirka 14 priča o Nizozemskoj, prijevod Andre de Lijser, ,Uitgeverij Passage, Groningen2009
- Kerstboek, priredio N.Z.V., prijevod Andre de Lijser,   Hilversum 2001
-   Weg uit Babylon, Amstel Uitgevers , prijevod Andre de Lijser, Amsterdam 2008
- Goed fout!, grupa autora, izbor priča, priredili Jos van Hest i Saskia van der Valk, Kwint'essens, prijevod Andre de Lijser, Hilversum 2000
- Dikke Pil, grupa autora, izbor priča, priredili Jos van Hest i Saskia van der Valk, prijevod Andre de Lijser, Gottmer, Haarlem 1999
- VerjaardagsVerhalen, grupa autora, priredili Jos van Hest i Saskia van der Valk, izbor priča za djecu , prijevod Andre de Lijser, Gottmer, Harlem 1998

Prijevodi koje potpisujem:
- Dubliners, James Joyce, Dablinci, zbirka priča, prijevod s engleskog, Bukal et.al. Lom, Beograd, 2009.
- Dubliners, James Joyce, Dablinci, zbirka priča, prijevod s engleskog Bukal et. al. Haos/Orbis, Beograd 1992,2002
- The Wrecker, R.L.Stevenson, Olupina, roman,  prijevod s engleskog S.Bukal, Rad, Beograd 1988.

Singer
Lovac na olupine
Bez zbogum na seto toa
Tajna na deteto Ivo