Snježana Banović

Rođena u Zagrebu gdje završava osnovnu i srednju školu te studira francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu. Akademiju dramske umjetnosti – odsjek Kazališna režija i radiofonija diplomirala 1990. u klasi prof. Georgija Para. Doktorski studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je 2008. godine, a 2011. obranila je dizertaciju Hrvatsko državno kazalište 1941-1945 – organizacijski i društveni kontekst.

Usavršavala se na brojnim stipendijama i edukacijama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Njemačkoj. Do danas je ostvarila četrdesetak kazališnih režija u Hrvatskoj i u inozemstvu. Autorica je više sinopsisa, brojnih režija i organizacija događanja, tekstova kabarea i adaptacija proznih djela te prijevoda dramskih djela.

Objavila je brojne stručne i znanstvene tekstove o kazalištu, kulturnoj politici, kazališnom menadžmentu i produkciji,  u zbornicima i časopisima, mnoštvo kolumni o kulturi i kazalištu u dnevnim i tjednim tiskovinama. Recenzirala više znantvenih članaka i stručnih knjiga. Sudjelovala samostalno ili s predstavama na brojnim festivalima, simpozijima i okruglim stolovima s temom kazalište, kazališna produkcija, povijest kazališta i kulture i kulturna politika (u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Srbiji, Slovačkoj i Crnoj Gori). Obavljala je niz umjetničkih i javnih funkcija, članica je  brojnih udruga u Hrvatskoj.

Redovita je profesorica na Odsjeku produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Knjige:
Država i njezino kazalište, Profil, Zagreb, 2012.
Kazalište krize, Durieux, 2014.