Darko Cvijetić dobitnik nagrade Fric

Cvijetić

Književna nagrada Fric za najbolju knjigu fikcijske proze tjednika Express uručena je Darku Cvijetiću za roman "Schindlerov lift".

U obrazloženju, između ostalog, stoji da je riječ o knjizi izvanredne poetske komprimiranosti, koja autoru omogućuje da sav besmisao zbilje oko sebe sažme u izričaj koji što je ogoljeniji, to snažnije pogađa čitalački empatijski logos. Sve je u tom nevelikom romanu, nevjerojatne razorne moći rekao bi Danilo Kiš, veliko i sazdano na metaforama i pjesničkim slikama. Tridesetak poglavlja, od kojih je svako priča za sebe, gradi neku vrstu omnibusa u rasponu od onoga tko nije ispričao priču do onoga tko ju je ispričao, uz dramski prolog koji nas odmah udara u pleksus, i epilog koji taj mrak ne osvjetljuje.

Žiri u sastavu: Lana Barić, Hrvoje Klasić, Dubravko Lepušić i Jagna Pogačnik, pobjednika je odabrao između 52 naslova, od kojih je u finale ušlo šest: "Isijavanje" Namika Kabila, "Poštovani kukci i druge jezive priče" Maše Kolanović, "Skica u ledu" Josipa Mlakića, "Stranka" Bojana Žižovića i "Pacijent iz sobe 19" Zorana Žmirića.