Iz tiska je izašla knjiga "Doba bršljana" Davora Ivankovca

Doba bršljana

Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca.
Urednik: Kruno Lokotar.
Zagreb, 2018.
Cijena: 80,00 kn.
Meki uvez.
ISBN: 978-953-8152-09-2.

O knjizi:

Nova zbirka pjesama Doba bršljana, dobitnika Gorana i još šest drugih nagrada za poeziju, Davora Ivankovca, nastavlja se na niz započet knjigom pjesama Rezanje magle (2012.) i potom dodatno razrađen knjigom pjesama Freud na Facebooku (2013.).

Nakon propitivanja utjecaja televizije u prvoj, te Interneta i društvenih mreža u drugoj zbirci, u rukopisu Doba bršljana subjekt poeziju kao da pokušava "vratiti" u prirodno, mahom ravničarsko panonsko okružje, kako urbano tako i ruralno, zadržati interese za utjecaj virtualne "stvarnosti" i medija, njihove realne manipulacije i iskustva egzistencije, no ovaj put u širem društveno-političkom kontekstu. Sam angažman autor iznevjerava semantički inverznim naslovima u odnosu na tekstove s očuđujućim učinkom.

Poezija je prozaičnija negoli ranija, a koncept zbirke je izveden u pet labavih ciklusa + jedna u završnom šestom.

Pjesme su različite strofičke organizacije, od onih koje su pisane u jednoj strofi, do onih koje imaju različit broj nejednako dugačkih strofa. Stih je slobodan, obično se pjesma može vremenski locirati, a autor se redovito pobrine da je i ambijentalizira. Često pjesme teže ili govore o antiklimaksu, a nerijetko je prisutan i melankoličan ton ili se pjesma poentira širim pogledom na cjelinu: s povodnog motiva Ivankovac diže pogled prema globalu, svemiru, novim tehnologijama.

Ovo je zbirka koja prijeti da Davor Ivankovac opet dobije nekakvu nagradu.

Kruno Lokotar