Iz tiska je izašla knjiga "Mile vile i njihove sile" Gregoryja Corsoa

Mile vile i njihove sile

Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca.
Urednik: Kruno Lokotar.
Zagreb, 2018.
Cijena: 140,00 kn. Tvrdi uvez
Cijena: 100,00 kn. Meki uvez
ISBN: 978-953-8152-11-5. Tvrdi uvez.; 978-953-8152-10-8. Meki uvez.

Prvi prijevod  (Vojo Šindolić) sabranih pjesama Gregory Corsoa. Uz knjigu ide i plakat s pjesmom "Bomba"

Gregory Corso (1930-2001.) je bio četvrti i najmlađi član užeg jezgra beatnika i, po mnogima, najznačajniji pjesnik.

Teško je pobrojati sve teme i motive njegove poezije, jer radi se o pjesniku koji cijelim svojim radoznalim životom živi poeziju pa je i njegov opus fuzijski, no prepoznatljiv po beatnički antikonformističkom tonu; emancipatorskom, antimilitarističkom, intelektualno i duhovno provokativnom i građanski aktivnom, kao i po poetskoj formi. Formalno je to očito po jazzističkom tretmanu pravopisa, lomljenju slobodnih stihova u nejednake retke, varijabilnim ritmovima i raznovrsnim strofama, vođenim vlastitim osjećajem i potrebom.

Utjecaj jazza očit je i po izričitim posvetama Charlieju Parkeru i Milesu Daviesu. Osim jazzera Corso se uglavnom oslanjao europsku poetsku tradiciju − nije slučajno insistirao da bude pokopan u Rimu pored Shelleyja − i beatnički poetički kružok.

Osovine njegova opusa su poeme, poput „Ženidbe“, u kaligram uobličene „Bombe“ ili „Moći“. U svima njima Corso pokazuje iznimnu erudiciju, reflektira i lebdi oko motiva, kao da se dijalektički nadmudruje sa samim sobom, pomalo i esejizira, a pri tome mu ne manjka ni humora, ni paradoksalnih iskaza, ni ironije, ni nadrealističkih motiva.

Ted Morgan reče, ako su Ginsberg, Kerouac i Burroughs bili tri mušketira beatničkog pokreta, Corso je bio D'Artagnan.

Kruno Lokotar