Lana Derkač i Alen Brlek s gostovanja u Sjevernoj Makedoniji

OBJAVLJENO: petak, 06.10.2023.
mak2

Članovi Hrvatskog društva pisaca Lana Derkač i Alen Brlek sudjelovali su, u sklopu međunarodne razmjene književnika između Hrvatske i Sjeverne Makedonije, na Skopje Poetry Festivalu u Skoplju. Na festivalu su, osim makedonskih i spomenutih hrvatskih pisaca, sudjelovali i međunarodno poznati i nagrađivani autori iz drugih zemalja.

Predstavljene su nove knjige prevedene na makedonski jezik, a među njima su i antologija suvremene hrvatske poezije "13 hrvatski poeti" („13 hrvatskih pjesnika”) koju je predstavila i iz nje čitala svoje pjesme Lana Derkač, te knjiga "Sang" Alena Brleka koju je on predstavio. Predstavljanja knjiga su organizirana kao predfestivalski događaji.

Na otvorenju trećeg izdanja festivala su na temu zraka/vjetra/disanja pjesme su čitali Sande Stojčevski, Ljulzim Haziri, Monika Stojanovska, Perica Sardzoski, Igor Trpčeski, Nikolina Andova Šopova, Dragoslav Dedović, Lana Derkač, Alen Brlek, Maram al-Masri, Immanuel Mifsud, Martin Glaz Serup i mladi makedonski pjesnici, a zanimljive su bile glazbene improvizacije koje su popratile čitanja.

Hrvatski autori čitali su svoju poeziju i u sklopu međunarodnog pjesničkog čitanja zajedno s Maram Al-Masri (Francuska/Sirija), Immanuelom Mifsudom (Malta), Martinom Glazom Serupom (Danska), Nikolinom Andova Šopova (Sjeverna Makedonija), Dragoslavom Dedovićem (Srbija). 

Za vrijeme festivala bili su prikazani filmovi, organizirane su rasprave, mogla se pogledati izložba fotografija. Većina događanja se odvijala u Makedonskom kulturnom centru, a manji dio programa održan je u Gradskoj knjižnici i u Gradskom parku. Aktivnosti hrvatskih autora su privukle puno pažnje i dobile značajno mjesto u  većem broju  makedonskih medija,  posebno u najstarijim makedonskim dnevnim novinama „Nova Makedonija”: 

https://novamakedonija.com.mk/zivot/kultura/pesnata-privremeno-ja-gasne-zhedta-na-svojot-tvorec/?fbclid=IwAR3npdZaQkjomOkeEwzMYcuut6HEu9Awj5_DDaEirolm-TVkt05kbB7Fcjs

https://makfax.com.mk/kultura/%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%B2-2-%E2%80%92-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B7%D0%B1%D0%B8/?fbclid=IwAR2Q1TcfaQ0ZJeCDgwEEHE9crHblmrxen7JnJigbyRqNRAXMlBy-2pcPUjg

https://umno.mk/poetsko-citanje-pod-mototo-vozduh-veter-dishenje/?fbclid=IwAR2rZngjTIIEa2tRaidIrSgL3_8f8aB1_PrS5TlYPkhEOO_KGgFFEOiRu-I