Monika Herceg dobitnica Nagrade "Marin Držić"

Nagrada Marin Držić

Na Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić” za 2021. godinu pristiglo je 58 dramskih tekstova, a naša članica Monika Herceg dobitnica je II. nagrade za tekst  „Mama, smijemo li danas umrijeti“.

Odluku je donijelo Stručno povjerenstvo u sastavu Jasen Boko (predsjednik), Doris Šarić-Kukuljica i dr. sc. Martina Petranović.

Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, a ovogodišnjim će dobitnicima biti uručena na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ 21. travnja 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

U nastavku donosimo obrazloženje Stručnog povjerenstva za dramski tekst Monike Herceg.

Monika Herceg: MAMA, SMIJEMO LI DANAS UMRIJETI
Drama Monike Herceg nadahnuta je aktualnom problematikom migracija stanovništva prouzročenih ratovima i teškim životnim uvjetima te nastavlja val sve brojnijih dramskih djela i kazališnih predstava u hrvatskome teatru o sudbinama migranata u potrazi za boljim životom. Dramska radnja strukturirana je kao niz postaja na križnome putu što ga migranti moraju savladati da bi došli do svog cilja, a dramski je tekst sabijen u mahom monološke i poetizirane dionice likova uključenih u radnju, bilo realnih poput predstavnika vlasti (Policajci, Načelnik Policije, Biskup) i migranata (Majka, Brat, Djevojčica nepoznate dobi, Utopljeni dječak…), bilo alegorijskih poput Države, Kamiona, Ceste, Broda, Rijeke, Snijega, Čamca, Tračnica ili Prostrijelne rane na trbuhu dječaka kao otjelovljenja mjesta, uvjeta i/ili 0uzroka migrantskih patnji, stradavanja a nerijetko i smrti. Autorica pritom sudbinu migranata sagledava ponajviše iz očišta djece kao najvećih i najnevinijih žrtava, što je u suglasju i s tematskim fokusom brojnih dramskih djela prijavljenih na ovogodišnji natječaj. Valja međutim naglasiti da na samome koncu potresno ispisanog dramskopoetskog sučeljavanja bezuvjetne (roditeljske) ljubavi s jedne a licemjerja, nerazumijevanja, bešćutnosti i nasilja s druge strane, autorica posljednje riječi drame ipak prepušta simboličnome liku Poezije i njezinu optimističnu uvjerenju da ljubav i riječ na koncu mogu nadvladati ništavilo.