Nagrada Fric Jurici Pavičiću za roman "Crvena voda"

Jurica Pavicic

Naš ugledni član Jurica Pavičić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze za roman "Crvena voda". Nagrada u iznosu od 75 000 kuna, koju je osnovao tjednik Express, uručena je dobitniku na posebnoj svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u nedjelju, 27. siječnja.

Predsjednica žirija Biljana Romić, pojašnjava zašto su "Crvenu vodu" ocijenili najboljim romanom:

"Složen, promišljen i zreo triler sustavno uronjen u traumatičan društveni kontekst koji preispituje do krajnjih granica njegove rastezljive mrakove. Pred nama su psihodrame ispripovijedane iz perspektive velikog broja vrlo opipljivih i uvjerljivih likova. To nije društveno angažiran roman, nego društveno važan roman, važan zato da ne bismo u ovom svojem malom trenutku velike povijesti zaboravili što smo, kakvi smo, kakvi možemo biti i zašto nikad nismo nevini.“

Uz Romić kao prevoditeljicu i predstavnicu književne struke, o novom Fricu odlučivali su i Hana Jušić kao umjetnica općeg spektra, povjesničar Hrvoje Klasić kao predstavnik humanističkih znanosti, ginekolog Dubravko Lepušić kao predstavnik egzaktnih znanosti, Boris Rašeta kao publicist i Igor Vikić kao predstavnik tjednika Express.

Pobjednički je naslov izabran između više od 70 razmatranih naslova, od kojih ih se ukupno 14 našlo u širem a šest u užem krugu izbora za nagradu. Uz "Crvenu vodu", to su "Kap veselja" Selvedina Avdića, "Ukazanje" Ivice Đikića, "Naša žena" Tanje Mravak, "Poderana koljena" Dine Pešuta i "E baš vam hvala" Marka Vidojkovića.