Naše članice u finalu Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju knjigu

goran

Naše su članice, pjesnikinje Gordana Benić, Andrijana Kos Lajtman i Martina Vidaić, među finalistima Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku.

---

SKUD Ivan Goran Kovačić ove godine po prvi puta dodjeljuje Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju. Nagrada se dodjeljuje bienalno, naizmjenično s dodjelom nagrade Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji.

Za Nagradu Ivan Goran Kovačić mogle su konkurirati pjesničke knjige čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom, kao i pjesničke knjige izvorno napisane i tiskane na hrvatskom jeziku kod registriranih nakladnika, bez obzira na mjesto objavljivanja. U konkurenciji su se našli naslovi objavljeni u razdoblju od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2018. godine.

Nagrada se sastoji od skulpture – rada akademskog kipara Igora Rufa, plakete i novčanog iznosa od 10 000 kuna.

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Branislav Oblučar i Tonko Maroević (predsjednik), odlučio je da u finale uđe sljedećih pet naslova:

Gordana Benić: Palača posljednjih kartografa (Ex libris, Zagreb 2017)
Davor Ivankovac: Doba bršljana (HDP, Zagreb 2018)
Andrijana Kos Lajtman: Teleidoskop (HDP, Zagreb 2018)
Miroslav Mićanović: Obrt za pranje perja (MeandarMedia, Zagreb 2018)
Martina Vidaić: Mehanika peluda (HDP, Zagreb 2018)

Dobitnik/ca nagrade bit će, zajedno s laureatom/kinjom Gorana za mlade pjesnike, proglašen/a na konferenciji za medije u književnom klubu Booksa, u srijedu 13. ožujka 2019. u 11 sati.