Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov

OBJAVLJENO: srijeda, 01.06.2022.
kamov

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku.

Jedan od začetnika hrvatske i europske književne avangarde, Janko Polić Kamov među najznačajnijim je hrvatskim književnicima. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena; no, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe sadržajnu i simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i iskorak k budućnosti.

 

U izbor za ovogodišnju Nagradu Kamov ulaze djela objavljena u periodu od od 1.7.2021. do 30.6.2022. godine.

 

Knjige (4 primjerka) šalju se na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), uz napomenu “Za Nagradu Kamov” naznačenu na pošiljci, a rok za slanje je 01.07.2022. (u slučaju dostave na adresu – pon-pet, od 8 do 13 sati).

 

Nagrada Kamov sastoji se od neto novčanog iznosa 10.000 kn i statue.

 

Žiri će objaviti listu polufinalista i finalista u listopadu, a nagradu uručiti u studenom 2022.