Novi naslovi u Biblioteci Poezije

6 knjiga

Iz tiska je izašlo 6 novih naslova u Biblioteci Poezije: Alen Brlek: Sang, Ivana Buljan Legati: Dover, Nikolina Glištra: Crvena trava, Romeo Mihaljević: Do mraza, Goran Milaković: Rudnik stakla, Vera Vujović: Prkos čuperka trave.

Alen Brlek: Sang
Urednik: Kruno Lokotar
ISBN: 978-953-8152-20-7

O knjizi:
Nove pjesme treće zbirke Sang (francuski: krv) Alena Brleka zazivaju, ili možda bolje vraćaju poeziju, u njezinu svjetotvornu i praktično svetu dimenziju. Ključna riječ zbirke je rekao, a nakon nje slijedi malo čudo poezije, jer je izrečeno, time i stvoreno, a to je već posao za Boga. Drugo što je ključno i proizlazi iz prvoga jest ono neizrečeno, prešućeno, bijelo, a praznine su u ovoj poeziji, koja nije slučajno grafički uređena tako da se u moru bjeline riječi ističu (jer su odabrane i prizvane), kondenzirano u pjesmi “Bog” koja sadrži samo naslov: njezin tekst je prazna, bijela stranica, nijemost i podloga za sve, ukupni nedohvatni izvor.
Nježna skrupuloznot pjesnikova kao da krv, sang pušta na snijeg, igraju se tu označiteljski i asocijativni lanci, svojim nenametljivim i mirnim stihovima koji svako malo iznenađuju i uzburkavaju duh, kroz svoje eidetske slike bude drevna i trajna pitanja u zadrijemanom ljudskom. Oslanjaju se pjesme jedna o drugu i treću, zato im ponekad i nedostaje točka na kraju, duh kao da se javlja kroz dah, naizdah, ovdje nježno se progovara o oštrom (Rekla si nježnost je nož, / u ruke mi spustila jutro.), o velikom i važnom (smrt fašizmu brza i trajna, bogu srednji rod), i sve tako lako i tiho, kao kada pada snijeg ili kola sang. (Kruno Lokotar)

Ivana Buljan Legati: Dover
Urednik: Ivan Herceg
ISBN: 978-953-7342-22-1
Cijena: 90 kn

O knjizi:
Stihove Ivane Buljan Legati u knjizi pjesama Dover povezuje metafora vode – kao nečega nezaustavljivog, životnog vira i izvira, ali i isparivog, sklonog nestajanju, što čovjeka plaši i otrežnjava zbog njegove sveprisutne oholosti. Njezina je pjesnička građa od levitiranja i sublimiranja, otklona i zaklona, odustajanja i priklanjanja... Ona suprotstavlja tajne iskona i običnoga, svega što nas neprestano tjera da se zapitamo u kakvom to isprogramiranom, lažnom svemiru živimo. U dirljivom omjeru ljubavi i brige / Ti bi konačno mogao riješiti svoju nesanicu / Ja bih se ozbiljnije posvetila održavanju života / Jer to znam / Bolje od ijednog pada s vrha predvečerja / Ovako ništa, kaže I. Legati. Njezin tjelesni i bestjelesni smisao, onaj ranjivi, ali i onaj goropadni, jest u vodi i svim njezinim manifestacijama. Razvidno je to i iz naslova koji jasno omeđuje, ali i širi u svim smjerovima svoj poetski svijet. Dover kao stjecište, luka, ali i „dover“, prema starinskom „dwfr“, kao voda, tekućina koja, kada to želi, ima svoj oblik, no teži rasplinuću, onom nevidljivom, što samo slutimo ili drugi o nama slute. Poezija je to koja ogoljuje i zakriva, poezija duhovne iljubavne potrage, nedostajanja i nestajanja, bijegova i vraćanja – u jednu točku, u sebe, u tijelo ili duh iz kojega / kojih sve počinje, ili je to samo varka i sve se taloži i skuplja u mulj, u blato. Suvremeni je svijet osakaćen, odstranjeni su mu dijelovi važni za sklad, ravnotežu, dijalog – ili jednostavno za snove. Oh, snage glasova / oh, predodžbe najvišega mjesta / mnoga, tuđa, druga, mnoga, mnogi / sustanari u manjku vremena, zaključuje pjesnikinja. (Ivan Herceg)

Nikolina Glištra: Crvena trava
Urednik: Darija Žilić
ISBN: 978-953-8152-15-3
Cijena: 65 kn

O knjizi:
Što je drugo poezija Nikoline Glištra nego traganje za novom riječi, odbacivanje izraubanih riječi, želja za začaravanjem svijeta? Njezina lirska junakinja zaspala je u nutrini broda i otisnula se tim brodom na putovanje u kojem se nižu koloristične slike, a riječi dobivaju okuse, mirise, boje, pa se na kraju pred nama pruža tekst kao tkanje, kao niz arabeski koje stvaraju ugođaj orijentalno-mediteranski, snoviti svijet pun značenja u kojem se razgovara sa Bogom, u kojem se događa spas posrnulog čovjeka, vraća vjera u smisao ljubavi i u slobodu. (Darija Žilić)

Romeo Mihaljević: Do mraza
Urednica: Monika Herceg
ISBN: 978-953-8152-19-1

O knjizi:
Poezija Romea Mihaljevića je poezija osluškivanja, nerijetko i poezija tišine u kojoj se tapkanje u sebi i promatranje svijeta izvana pretvaraju u dojmljive pjesničke slike. Možda je to najbolji opis ove poezije, oslikavanje naše unutrašnjosti, nemira i pustoši, dodira s drugim i nepopunjive praznine koja je u nama posađena još od djetinjstva. Mihaljević je promatrač, njegov mrak dodiruje svijet, svijet najčešće šuti i ne pruža ruku i to je mjesto na kojem se susrećemo s otvorenom ranom njegove poezije, onkraj šume, u raslinju, u onom trenutku kada probija jutarnja svjetlost ili kada poželi svezati šumu za svoje tijelo. (Monika Herceg)

Goran Milaković: Rudnik stakla
Urednici: Monika Herceg i Kruno Lokotar
ISBN: 978-953-8152-21-4

O knjizi:
Prva zbirka poezije Gorana Milakovića Rudnik stakla, baš kao prve LP ploče dobrih bandova nekad, donosi zbirku koja ozbiljno prijeti da postane kultna, pokazuje autorov izniman i raznovrstan pjesnički talent i umijeće, talent za koji nije jasno u kojem će se smjeru od mnogih mogućih i naznačenih razviti, ali pri tome ne strepimo, jer važno je samo da se nastavi, da se iz mraka rudnika i dalje iskapaju blještavi artefakti.
Milaković je autor koji načas djeluje jezikom zaigran, tren potom okrutno refleksivan, a te dvije dosta oprečne emocije spaja bešavno iznenađujuće. (Kruno Lokotar)

Ritmične i izravne pjesme, nerijetko sarkastične i ironične, što prema sebi što prema okruženju, u poetsko tkivo unose često iznenadnu, ali itekako potrebnu kritiku pojedinca i društva. Milaković se ne boji zauzeti poziciju niti stajalište, ne boji se iznijeti sve što bi mu naša okolina često mogla i zamjeriti, a iza riječi koje se na tren iz realističkog milieua rascvjetaju u začudnu metaforu donose čitateljima osjećaj gubljenja tla pod nogama koje se od teksta često očekuje, a rijetko zapravo dobije. Pjesnik jasno pokazuje svoje namjere i poziciju u društvu, bez straha, a povremeno to čini ingenioznim pjesničkim obratima ili kratkim zaigranim kritikama (hannah arendt /hannah montana // palačinke od jaja carskog pingvina). (Monika Herceg)

Vera Vujović: Prkos čuperka trave
Urednik: Darija Žilić