NOVO: Denis Ćosić: "Košute su plakale bez rogova" (HDP, Zagreb, 2021.)

OBJAVLJENO: utorak, 05.10.2021.
Košute su plakale bez rogova

U Biblioteci Poezije HDP-a izašla je nova knjiga pjesnika Denisa Ćosića „Košute su plakale bez rogova“.

Urednik: Kruno Lokotar

Cijena: 80 kn

 

O knjizi:

Zbirka „Košute su plakale bez rogova“ Denisa Ćosića kroz simbolički snažnih 50 pjesama pjeva i pripovijeda o usudu žene u patrijarhatu, na selu, u okružju mita, magije i rituala, gdje je čudesno blisko, baš kao i nasilje. Za razliku od čudesnog koje je nepredvidljivo, odnosi muškaraca i žena su stabilni u svojoj sukobljenosti, nepromjenjivi, brane se silom, sjekirom, a vrte oko plodnosti. Nije zato slučajno što je mraz, simbol neplodnosti, najčešći motiv ove zbirke. Drugi najčešći motiv su višeznačni rogovi.

Ako su žene u odnosu s muškarcima bliže prirodi, i listom nose imena flore − na imenovanje inače monopolpolažu muškarci − zanimljivo je da u itekako prisutnom svijetu faune kod Ćosića također postoji zrcalna spolna podijeljenost: na jelene i košute. I sličan obrazac odnosa.

Od niza, uglavnom jungovskih motiva, Denis Ćosić je spleo debelu pletenicu, spiralu koja ovu, možda čak poemu vodi u beskonačno tamno ljudsko, u dubinu kolektivne duše, mitsko nesvjesno.

Kruno Lokotar

 

O autoru:

Denis Ćosić (Karlsruhe, 1996.) prvostupnik je ekonomije hotelskog menadžmenta i trenutačno studira na diplomskom studiju upravljanja ljudskim potencijalima. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Požegi. Pjesme su mu objavljenje u različitim antologijama, zbornicima, časopisima i na portalima u Hrvatskoj i regiji te prevedene na engleski, makedonski i slovenski jezik. Njegova prva zbirka pjesama Neonski bog mržnje izašla je 2019. godine nakon pobjede na natječaju Pjesničkih susreta u Drenovcima za najbolji neobjavljeni rukopis. Zbirka je nagrađena Poveljom uspješnosti na 25. danima Josipa i Ivana Kozarca. Iste godine s rukopisom Crveno prije sutona, koji je ušao i u najuži izbor natječaja Trećeg trga, osvaja nagradu Goran za mlade pjesnike.