NOVO: Martina Vidaić, “Trg, tržnica, nož” (HDP, Zagreb, 2021)

Trg, tržnica, nož - naslovnica

U Biblioteci Poezije HDP-a izašla je nova knjiga nagrađivane pjesnikinje i spisateljice Martine Vidaić „Trg, tržnica nož“.

Urednik: Kruno Lokotar

Cijena: 80 kn

 

O knjizi:

Knjigu „Trg, tržnica, nož“ Martine Vidaić sačinjava 45 gustih poetskoproznih ulomaka koji zajedno tvore, hm, poemu, skelet romana u stihovima teških kostiju? Uglavnom nešto žanrovski hibridno i moćno fisionirano u knjigu o tržnici zadarskoj, mediteranskoj, a pomalo i svakoj.

Tržnica je kod Martine Vidaić vreva, šušur i ršum, obilje robe, predmeta, cvijeća, voća, povrća i mesa, kupci, prodavači i zaposlenici, scene i rečenice koje su se probile iz kakofonije, atak na sva čula do sinestezije, pa još sve prošarano lirskim refleksijama.

U prvom redu je ipak čine ljudi, likovi koji izranjaju iz tog gustog tkiva, trbuha i podsvijesti grada, Vuka, Gracijela, Srbin, Bere Guša i drugi, koji dobivaju svoj status i glas.

Uz to autorica je pokazala ciklus jednog običnog dana na tržnici, jedne vivaldijevske godine i još njih tridesetak i mnogih nataloženih stoljeća, tu je upisana njezina antropologija, ekologija, psihologija i ekonomija, kruženje žive tvari, iz mrtvog koje se prodaje u žive, u život.

U tu kaotičnu simfoniju pada bomba (to su dakle te devedesete, sunce tako jako a tako je hladno, toliko svjetla a tako je mračno. (…) potom, naglo, nove bombe padaju). I neki ljudi nestaju.

Tako puno napisati u tako kratkom, ali bujnom, u bujici i kovitlacu može samo Martina Vidaić. I da se ne zaboravi: žena sa slamnatim šeširom stavlja riblje ljuske na zjenice. sad će mi oči šutjeti, kaže.

Kruno Lokotar

 

O autorici:

Martina Vidaić (Zadar, 1986.) po zvanju je profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Godine 2011. dobila je nagradu «Goran», namijenjenu pjesnicima do tridesete godine života, za rukopis zbirke koja je krajem iste godine izdana pod naslovom Era gmazova. Krajem 2016. izašla joj je druga knjiga poezije, Tamni čovjek Birger, koja je u listopadu 2017. ušla u finale nagrade «Janko Polić Kamov». Pojedinačne pjesme prevedene su joj na nekoliko europskih jezika (engleski, makedonski, rumunjski, talijanski, mađarski, slovenski, njemački, slovački). Pjesme su joj također objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014. (HDP, 2014., uredio M. Pogačar), u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit - 18 poeti croati tineri (Tracus Arte, 2017., uredio B.Oblučar) te u relevantnim književnim časopisima («Quorum», «Relations», «Sarajevske sveske», «Zadarska smotra») i izborima. Od godine 2015. sudjeluje u međunarodnom projektu «Versopolis» koji okuplja jedanaest uglednih pjesničkih festivala u cilju promocije perspektivnih europskih pjesnika putem prijevoda i gostovanja. Za zbirku pjesama "Mehanika peluda" 2019. godine dodijeljena joj je Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu.

Era gmazova (zbirka pjesama), SKUD IGK, Zagreb, 2011.

Tamni čovjek Birger (zbirka pjesama), V.B.Z., Zagreb, 2016.

Era gmazova, elektroničko izdanje, DPKM, Zagreb, 2017.

Mehanika peluda (zbirka pjesama), HDP, Zagreb, 2018.

Anatomija štakora (roman), Ljevak, Zagreb, 2019.

Trg, tržnica, nož (poezija), HDP, Zagreb, 2021.