NOVO u Biblioteci Poezije: Ana Božičević, "Povratak lišća" (izabrane pjesme)

OBJAVLJENO: petak, 11.12.2020.
Naslovnica - Povratak lisca

Iz tiska je izašla  nova zbirka poezije u Biblioteci Poezije: Ana Božičević: "Povratak lišća" (izabrane pjesme)

 

***

 

Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca;

Biblioteka Poezije;

Urednik: Ivan Herceg;                                                                                                     

ISBN: 978-953-8152-29-0;

prosinac 2020.;

Cijena: 95 kn;

Ilustracija na naslovnici: Bianca Stone;

 

preveli s engleskoga: Damir Šodan i autorica.

 

---

 

Ovo je više djelo drevnog vodopada nego ljudskog bića. Koji je pričao, razbijao tanjure i plakao. Pijan jahao konja u grad na mjesečini urlajući pjesme. Bez obzira, blistav, sjajno uneravnotežen, rad Ane Božičević uvijek se čini pravim. Ona je pomalo kao neki kolos. Zaglavljena uvijek u pokretu. Apsurdno dostatan.

Eileen Myles

 

Ana Božičević izumila je novi jezik raseljavanja 21. stoljeća: raseljavanja koje se događa ne samo u prostoru i vremenu već i u srcu, vidu i umu. Pjesme u zbirci "Radost propusta" kreću se od hrvatskih farmi i vezenih haljina do života provedena na netu, emotikona, robnih centara i droge. Uvijek - emocija. Nema filtera, piše ona. Božičević je majstorica zapanjujuće lirike. Njene pjesme zanose, ali mogu vam i šutnuti prašinu u lice u posljednjem retku. Njene opuštene pjesme strahovito su upućene, jednostavno sjajne.

Chris Kraus

 

U zbirci koja zapanjuje spremnošću da autorica bude na nišanu svojih pjesama Ana Božičević odlučno razotkriva uznemirujuće istine o vlastitom materijalizmu, seksualnosti i sramu. (...) Božičević se uzdaje u svoj položaj pjesnikinje tiha društvenog revolta pišući kontemplativnim glasom koji propituje suvremene moći: vladu, policiju i web.

Publisher's Weekly