NOVO u Biblioteci Poezije: Andrijana Kos Lajtman, "Dani kositra i jeke"

OBJAVLJENO: četvrtak, 28.09.2023.
Dani kositra i jeke

U Biblioteci Poezije HDP-a izašla je knjiga Andrijane Kos Lajtman „Dani kositra i jeke“.

Urednik: Ivan Herceg

Cijena: 13,00 €
 

O knjizi:

Dani kositra i jeke jedinstvena su i osebujna knjiga, zbirka pjesama Andrijane Kos Lajtman, ali možda i imaginarni poetski dnevnik Vesne Parun, ili pak stihovani filmski scenarij za film o našoj velikoj pjesnikinji. Glas i lik autorice A. Kos Lajtman u njoj se isprepleću s jekom i sjenom V. Parun, tvoreći neobično poetsko tkanje života i djela poznate Zlarinjanke. Iz pjesme u pjesmu može se pratiti turbulentan životni put V. Parun, i ono poznato, i ono što je bilo skriveno, ili zatajeno, a ovdje je vješto rekonstruirano i ispisano rukom A. Kos Lajtman, svojevrsnim alter egom Vesne Parun u trećem desetljeću 21. stoljeća.

«Pijesak ružâ. Koraci. Možda povratak», stoji u lajtmotivu na početku ove knjige iz pjesme Možda povratak Vesne Parun. I doista, je li ovo novi povratak pomalo zaboravljene pjesnikinje kroz stihove i misli njezine svemirske, zvjezdane suputnice? Vjerujem da jest, knjiga je jedna, ali dvije su autorice – jedna kao stvarna žena, spisateljica, druga kao svjetlost ili Žena koralj.

Ivan Herceg

 

O autorici:

Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) redovita je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te tri znanstvene knjige: Autobiografski diskurs djetinjstva (Naklada Ljevak, 2011.), Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze (Naklada Ljevak, 2016.) i Poetski napon smrti – od krika do tišine (Naklada Ljevak, 2022.).
Autorica je sljedećih pjesničkih zbirki:
– Jutarnji laureat (Grad Čakovec 2008.),
– Lunule (Disput i DHK, 2012., nagrada „Dobriša Cesarić“),
– Teleidoskop (HDP, 2018., finale nagrade „Ivan Goran Kovačić“)
– Stepenice za Stojanku K. (V.B.Z., 2019., finale nagrade „Fran Galović“)
– Zarazna zona (Fraktura, 2021., suautorstvo s Damirom Radićem, finale nagrade „Tin Ujević“)
– Plava i smeđa knjiga (MeandarMedia, 2021, finale nagrade „Tin Ujević“).

Pjesme su joj prevođene na makedonski, slovenski, poljski i mađarski jezik.