Olja Knežević dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman

Olja Knezevic

Naša ugledna članica Olja Knežević dobitnica je V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman za rukopis 'Katarina, velika i mala' Nagrada je dodijeljena na 12. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak u Rijeci. U obrazloženju žirija, u kojem su bili književnica Jagna Pogačnik, književnik Zoran Ferić, književni kritičar Strahimir Primorac, glavni urednik V.BZ.-a Drago Glamuzina i pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić, stoji da je u romanu prikazan život žene rođene u glavnom gradu Crne Gore, od 80-tih godina prošlog stoljeća do danas, njezine traume od rane smrti majke, susreta sa svijetom prostitucije i droge do završetka u bračnom kavezu. U romanu je stvorena složena mreža odnosa, s nizom odlično karakteriziranih likova koji vode radnju u brojne odvojke. Roman ne uljuljkava u optimizam niti se bavi pomodnim aktivizmima. Na natječaj je pristiglo devedeset sedam romana, a među finaliste je odabrano njih šest.