Pisci na Baniji: S. Manojlović, B. Arnautović, J. Ivanovski u Petrinji

Pisci na Baniji

Pisci na Baniji ponovno su u Petrinji! U nešto kasnijem terminu no inače (jer stiglo je ljeto), družimo se na Trgu kulture u subotu, 19. lipnja 2021., u 19 sati.

Tribina ovog puta ima i poseban, međunarodni karakter. S nama su naime Bogdan Arnautović i Sonja Manojlović, ali i Jovica Ivanovski, makedonski pjesnik koji trenutno boravi na književnoj rezidenciji u Hrvatskoj.

Nešto o njima pročitajte ovdje, a potom nam se u subotu  pridružite na Trgu kulture (ako netko još uvijek slučajno ne zna, lokacija je uz našu Prvu kontejnersku knjižnicu Hrvatske) i saznajte nešto više o njihovom književnom radu, ali i drugim granama njihova djelovanja.

Suorganizatori tribine Pisci na Baniji su Hrvatsko društvo pisaca, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja i Udruga IKS, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Moderatorica je Ines Kosturin.

O Bogdanu Arnautoviću:

Bogdan Arnautović (1961., Velika Jasenica, BiH) studirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1985. do 2000.-te godine radio kao novinar i urednik u IRO „Jedinstvo“ Sisak i Radio Sisku, te dopisnik „Večernjeg lista“ i „Novog lista“. Od 2000. direktor i urednik u obiteljskoj nakladničkoj kući „Aura“ Sisak. Književnu karijeru, objavljujući poeziju, ali i prozu, kritiku i esejistiku u brojnim književnim časopisima, novinama i zbornicima (Polet, Oko, Polja, Revija, Književna reč, Braničevo, Dialogi, Bagdala…), te na televizijskim i u radijskim emisijama, počeo graditi osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Dosad je, od 1981. godine, objavio sedam knjiga poezije, proze i publicistike. Autor scenarija i redatelj više kratkih turističko promidžbenih filmova, kao i dokumentarnog filma o Slavi Strieglu, sisačkom umjetniku XX. stoljeća. Prevođen na engleski, slovenski, slovački i makedonski jezik. Zastupljen u antologijama i zbornicima. Nagrađivan za prozu i poeziju uglednim hrvatskim i regionalnim nagradama.

O Sonji Manojlović:

Sonja Manojlović (1948., Zagreb) završila je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila je više od 10 pjesničkih knjiga (neke od njih nose likovni potpis poznatog umjetnika Saše Šekoranje) te jednu proznu knjigu.

Neke od njezinih knjiga poezije dostupne su i u elektroničkim izdanjima. Osvojila je brojne domaće nagrade, među kojima se ističu Goranov vijenac 2016., Nagrada grada Zagreba, Plaketa Sv. Kvirina i Sedam sekretara SKOJ-a, te međunarodne nagrade za izvrsnost u poeziji u Indiji, Japanu, Rusiji i Grčkoj.

Pjesme su joj uvrštavane u antologije, nagrađivane i prevedene na više od dvadeset jezika, uključujući i knjige izabranih pjesama na engleskom, francuskom, poljskom i rumunjskom.

Vodi i sudjeluje na mnogim pjesničkim tribinama, a jednu od njih smo imali priliku pratiti u Sisku u Gradskoj galeriji Striegl.

O Jovici Ivanovskom:

Jovica Ivanovski (1961., Skoplje) autor je petnaest knjiga poezije i desetak izbora na makedonskom, engleskom i drugim jezicima. Zastupljen je u više antologija i preveden na mnoge svjetske jezike. Na Struškim večerima poezije 2019. nagrađen je Nagradom braće Miladinov za knjigu Čovjek. Živi i radi u Skoplju. Krajem prošle godine izašla je njegova knjiga na hrvatskom jeziku (u prijevodu Zvonka Karanovića) u izdanju Hrvatskog društva pisaca - Žena suvozač.