Pisci na Baniji: Tomica Bajsić, Nina Bajsić i Franjo Janeš

OBJAVLJENO: subota, 06.03.2021.
kupa

Program Pisci na Baniji organizira HDP u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Petrinja i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Svake nedjelje tijekom ožujka i travnja u Petrinji će gostovati poznati autori i autorice, a prvi pristižu Franjo Janeš (biciklom iz Zagreba!), Tomica Bajsić i mlada pjesnikinja i kantautorica Nina Bajsić.

Tribina će se održavati nedjeljom u 17 sati na novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja (kod rukometnog igrališta). Moderatorica tribine na kojoj će se pričati o književnosti, ali i drugim temama je Ines Kosturin.

O Franji Janešu:
Franjo Janeš (1982.) odrastao je i školovao se u Zagrebu, između ostalog u IV. gimnaziji i na Filozofskom fakultetu. Radi kao viši lektor na Odsjeku za germanistiku, a u slobodno vrijeme piše romane (Noć mrtvih živaca, Formula za kaos, Čerupanje feniksa, Tunel na kraju svjetla, Petlja), svira i pjeva u bendu Astridian, vozi bicikl i bavi se koječime.

O Tomici Bajsiću:
Tomica Bajsić (1968.) pjesnik je, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj. Bio je dugogodišnji urednik časopisa i biblioteke Poezije. Poeziju i prozu objavljuje u zemlji i inozemstvu u antologijama, časopisima i na radiju. Pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika. Objavio je niz knjiga poezije, proze, putopisa, ali i prijevoda. Autor je samostalnih izložbi Amazona diše, škola na dalekom kraju svijeta, KIC Zagreb, 2014., i Izložbe fotografija Amazone i Brazila, Muzej Mimara, 2017. Predsjednik je Hrvatskog centra PEN-a.

O Nini Bajsić:
Nina Bajsić (Zagreb, 1994.) živi, radi i studira dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je nekoliko dramskih tekstova, scenarija i radiodrama. Dramski tekstovi izvedeni su joj na nekoliko kazališnih festivala, radila je na predstavama u HNK-u Zagreb, Gradskom dramskom kazalištu Gavella i irskom Rough Magic Theatre Company u Dublinu. Poeziju i kratke priče objavili su joj časopisi Kritična masa i britanski StepAway Magazine. Od 2013. kao glazbenica sudjeluje u radiofonijskoj predstavi Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje). Jedna je od autora predstave Nekoliko glasova nestalih u zraku, audio-izvedbene forme posvećene ušutkanim i zatvaranim pjesnicima diljem svijeta. Uz kazalište i književnost bavi se i glazbom. Svira violinu i gitaru, piše, pjeva i objavljuje vlastite pjesme.