Pisci u školskim klupama

Pisci u skolskim klupama

Cjeloviti projekt "Pisci u školskim klupama" (izrađen u Hrvatskom društvu pisaca, HDP - podružnica Split), ima namjeru posjetiti 100 srednjih škola u 100 hrvatskih gradova, obuhvatiti desetak tema vezanih za lektirne naslove, u kojima će biti predstavljeni suvremeni autori u korelaciji s kanonskim piscima.
Autori projekta su Korana Serdarević i Edi Matić.

Program gostovanja sastoji se od dva dijela: prvi školski sat predstavlja se autor i njegov opus, a drugi sat je interaktivan te se učenicima dijele papiri s polaznim tekstovima (koje su oni u idealnim uvjetima već pročitali) i zadatcima. Usmjerenom korelacijom ulomaka iz jednog kanonskog, lektirnog i jednog ili dva suvremena djela učenici uočavaju različite literarne predodžbe zadanih tema i razmjenjuju mišljenja o tome. Gostujući autor komentira učeničke odgovore iz vlastite perspektive.

Kroz projekt Ministarstva kulture - Ruksak (pun) kulture ove je godine, kao početak provedbe, dogovoreno gostovanje u jednoj gimnaziji i dvije strukovne srednje škole.

U njima je predstavljen autor Kristian Novak i njegov posljednji roman "Ciganin, ali najljepši", osobito ljubavna priča i predodžba Roma u romanu. Učenici su sudjelovali pitanjima i komentarima.

U drugom, interaktivnom dijelu učenicima su podijeljeni polazni tekstovi i zadatci. Usmjerenom korelacijom ulomaka iz jednog kanonskog, lektirnog djela (Josip Kozarac, "Tena") i dva suvremena djela ("Ciganin, ali najljepši" K. Novaka i "Oblak boje kože" N. Lujanovića) učenici su uočavali različite literarne predodžbe Roma u djelima i razmjenjivali mišljenja o tome kako književna djela djeluju na oblikovanje društvenoga mišljenja. Kristian Novak sudjelovao je u učeničkim debatama i njihovom viđenju teme.
Cilj ovog dijela projekta nije dakle samo upoznavanje s likom i djelom suvremenog autora te poticanje na čitanje, već se korelacijom osvještava kako književnost oblikuje, ili pak projicira društvenu predodžbu nacionalne manjine.

Predstavljanja i radionice su vodili književnica i profesorica hrvatskog jezika Korana Serdarević i Edi Matić.

Nastavlja se početkom školske godine 2019./2020.