Pjesnikinja petkom: Marija Andrijašević i Evelina Rudan

OBJAVLJENO: ponedjeljak, 12.02.2024.
pp

Na drugoj ovogodišnjoj tribini Pjesnikinja petkom, gošće su dvije nagrađivane i autentične pjesnikinje, Marija Andrijašević i Evelina Rudan.

S pjesnikinjama razgovaramo o prostorima i vremenima koja su ispisali: djetinjstva, kuće, traženje prostora kao doma, ili sjećanja kao potvrde doma koji je nestao, ili se neprestano ponovno gradi našim sjećanjima. Knjiga Smiljko i ja si mahnemo Eveline Rudan, u trenutku kada je izašla dobila je značajan interes i čitatelja i književne kritike, i svrstala se u jedno od najboljih poetskih ostvarenja u dugo vremena, a ovjenčana je i brojnim nagradama. Nova zbirka pjesama Marije Andrijašević Temeljenje kuće, nakon više od desetljeća donosi nam pjesme u prozi koji na sasvim drugačiji način pristupaju temi doma i identiteta, kao i mogućnostima pisanja kao naše trajne i jedine kuće.

S pjesnikinjama razgovaramo o pisanju, poeziji kao jeziku svijeta, unutrašnjim potragama koje se pojave kao pjesme, o tome može li se poezija planirati i pisati s namjerom, ili treba osluškivati trenutak kada je spremna probiti poput vulkana. O metaforama, manjku istih, o procesima koji prethode pisanju, hodanju, propitivanju, dijalozima s pročitanim djelima, koji su objema bitni za proces pisanja.

Vidimo se u Booksi, 16. 2.2024.  u 19h!