Simpozij Tvrđe: Slika i hiperrealizam

Fatur

Hrvatsko društvo pisaca,
Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti TVRĐA,
Centar za vizualne studije iz Zagreba,
IMAGES - Journal for Visual Studies i
Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba

organiziraju u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17,
u četvrtak i petak, 15. i 16. studenoga 2018. godine interdisciplinarni znanstveni simpozij na temu

SLIKA I HIPERREALIZAM: Slikarstvo, fotografija i film

Što se događa sa slikom „danas“ u doba sveopće vizualizacije života i stvarnosti? Da bismo mogli odrediti razliku između realizma i hiperrealizma potrebno je vidjeti kako fotografska slika „prikazuje“/“predstavlja“ ono što jest. U svim filozofijskim analizama ovog problema od Benjamina, Kracauera, Flussera, do Barthesa i Baudrillarda vidimo nešto zajedničko. Pojam se slike više ne izvodi iz sublimnoga objekta mita, religije i njihovih sekularnih nadomjestaka u modernome dobu kao što su to politika-ideologija i estetsko iskustvo. Nestanak referencijalnoga okvira onog što je označavao pojam svijeta nadomješten je znanstveno-tehničkom proizvodnjom „nove stvarnosti“. Utoliko se hiperrealizam ne svodi samo na tehnologijski napredak u „stupnju estetizacije“. Uostalom, slikarstvo 1970-ih godina, koje se poziva na iskustvo američkoga fotorealizma kasnih 1960-ih godina, nastalo je u praznome prostoru između pop-arta i konceptualne umjetnosti s težnjom da reklamnoj transparenciji estetskoga objekta suprotstavi ono subverzivno „živo“. Hrvatska umjetnica hiperrealizma, slikarica Jadranka Fatur, čija retrospektivna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti 2018. godine predstavlja primjereni povod za teorijska promišljanja odnosa slike i medijski konstruirane stvarnosti (slikarstvo, fotografija i film), otvara svojim djelom bitna pitanja o krizi reprezentacije vizualnih umjetnosti „danas“. Stoga će se simpozij usmjeriti da pridonese kritičkom rasvjetljavanju uloge slikarstva, fotografije i filma u odnosu na fluidni referencijalni okvir digitalno umreženoga društva, politike i kulture bez koje slika ostaje neutemeljenom.

Tematska okružja simpozija:

(1) Hiperrealizam, fotorealizam i filozofija medija
(2) Ima li slikarstvo još svoj predmet u doba vizualizacije života?
(3) Fotografija i film – što nakon reprezentacije?
(4) Slika u doba tehnosfere

U okviru rada simpozija bit će predstavljena i nova knjiga Žarka Paića, ANĐEO POVIJESTI I MESIJA DOGAĐAJA: Umjetnost-Politika-Tehnika u djelu Waltera Benjamina, koju je nedavno objavio Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda u svojoj cijenjenoj biblioteci FILOXENIA (urednik edicije: Obrad Savić, te glavna i odgovorna urednica Aleksandra Prole i izvršni urednik Ivan Isailović).

Izlaganja sudionika simpozija ograničena su na 30 minuta, nakon čega slijedi rasprava.. Sve informacije o organizaciji simpozija bit će dostupne na web stranici Hrvatskog društva pisaca, Centra za vizualne studije (www.vizualni-studiji.com) i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Jezik simpozija: hrvatski.

Tekstovi izlaganja sa simpozija bit će objavljeni u jednoj od publikacija časopisa TVRĐA i IMAGES - Journal for visual studies 2019. godine.

RASPORED IZLAGANJA

15. studeni 2018.
__________________________________________________________________________________

09.30     Pozdravna riječ: Žarko Paić i Krešimir Purgar

10.00     Goran Sunajko: Je li fenomen slika? Između Husserla i Heideggera
10.30    Tomislav Brlek: Nedogled - Estetsko kao antietičko
11.00    Žarko Paić: Tehnogeneza “slike” i hiperrealizam “svijeta”
11.30    Rasprava

11.45     Pauza

12.00    Nataša Lah: Hiperealizam umjetničke slike kao redundancija presahlog označavanja

12.30    Dina Pokrajac: Tehno-imaginacija i videoutopija protiv smrti slike
13.00    Dario Vuger: Hiperrealno - iskustvo kraja poslije stvarnosti
13.30    Rasprava

13.45     Pauza

15.15    Obrad Savić: Optika u prozi - Cadavino literariziranje fotografije
15.45    Mirela Ramljak Purgar: Između apstrakcije i realizma - nepredmetnost slike i punctum fotografije
16.15    Jagor Bučan: Slika i njezin predmet
16.45     Rasprava

17.00     Predstavljanje knjige Žarka Paića ANĐEO POVIJESTI I MESIJA DOGAĐAJA: Umjetnost-Politika-Tehnika u djelu Waltera Benjamina (Fakultet za medije i komunikacije, Beograd 2018). Knjigu će, uz autora, predstaviti Obrad Savić i Tonči Valentić.

18.00     Zatvaranje prvog dana simpozija

16. studeni 2018.

10.00    Blaženka Perica: “Historijsko slikarstvo” u posthistoriji
10.30    Igor Loinjak: Slikarstvo kao specifičan put do žive slike
11.00    Vladimir Rismondo: Problem hiperrealnog - od ikonoklastičnog spora do virtualnih realnosti

11.30    Rasprava

11.45    Pauza

12.00    Petar Milat: O jednom motivu u filmovima Ane Hušman
12.30    Tonči Valentić: Deleuze avec Lynch – razlika i ponavljanje u Twin Peaksu
13.00    Marijan Krivak: Hiperrealizam zla i njegove filmske inkarnacije - Leni Riefenstahl i Alain Resnais
13.30    Završna rasprava
14.00    Predstavljanje knjige Gorana Sunajka ESTETIKA RUŽNOGA, (Naklada Breza, Zagreb, 2018). Knjigu će, uz autora, predstaviti Tomislav Brlek i Žarko Paić.
14.30. Zatvaranje simpozija