Spisateljice u dijalogu - Dunja Matić i Martina Vidaić

OBJAVLJENO: ponedjeljak, 16.10.2023.
SPISATELJICE U DIJALOGU

„Spisateljice u dijalogu” treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

 

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike, nagrađivanih spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme emocionalnosti i snage, mirovanja i bivanja, vlastitog i tuđeg (ženskog) glasa, autobiografije i biografije te poetike svakodnevnog, program uključuje sljedeće autorice i naslove: „Leglo” Suzane Matić, „Djevojku zarez” Rajne Racz, „Mirovanje” Dunje Matić, „Stjenice” Martine Vidaić, „Ja se zovem Lidija Deduš” Lidije Deduš, „Maria Callas se baca u more” Zirnke Posavec, „Sitan život” Mime Juračak i „Strvinari starog svijeta” Tee Tulić. Treću sezonu otvorili smo 6. listopada u 19 sati sa Suzanom Matić i njezinom najrecentnijom knjigom priča „Leglo” te debitantskom zbirkom poezije Rajne Racz „Djevojka zarez”, fokusirajući se pritom na osjećajnost kao emancipacijsku silu.

 

Drugo izdanje „Spisateljica u dijalogu” nazvano „Ja, samo neka druga”, zakazano za 20. listopada u 19 sati, ugošćuje dvije hvaljene i nagrađivane prozaistice, Dunju Matić i Martinu Vidaić. Fokusirajući se na dobitnika regionalne nagrade „Šetfica Cvek”, roman „Mirovanje” Dunje Matić, te Europskom nagradom za književnost ovjenčan roman „Stjenice” Martine Vidaić, drugo izdanje „Spisateljica u dijalogu” zalazi duboko u bogati, ali neuravnoteženi unutarnji i psihološki život dvije junaknje koje lutajući mračnim hodnicima depresije prolaze proces samotumačenja.

 

Stanje gotovo potpunog iskliznuća iz sebe, koje karakterizira životni trenutak u kojem se njihove protagonistkinje nalaze, Vidaić i Matić oblikuju kombinacijom autofikcijskog samoizlaganja i poetske igre, te kroz kontrast saturiranih slika vanjskog svijeta i monokromatske naravi unutarnjeg čahurenja, izgrađuju prozne svjetove koji se hrabo suočavaju s možda najneugodnijim od svih pitanja: tko sam ja onda kada me nitko ne vidi?

 

GDJE I KADA: Booksa, petak, 20.10. u 19 sati

GOŠĆE: Dunja Matić i Martina Vidaić

MODERIRA: Luiza Bouharaoua

 

Vidimo se u klubu Booksa i:

3. studenog u 19 sati s Lidijom Deduš i Zrinkom Posavec

10. studenog u 19 sati s Mimom Juračak i Teom Tulić

 

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Partner: Booksa

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba