Spisateljice u dijalogu: Suzana Matić i Rajna Racz

OBJAVLJENO: utorak, 03.10.2023.
Spisateljice u dijalogu - vizual

SPISATELJICE U DIJALOGU

Booksa, petak, 6.10. 2023. u 19 sati

Gošće: Suzana Matić i Rajna Racz

Moderira: Luiza Bouharaoua

 

 

„Spisateljice u dijalogu” treća je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

 

Treću sezonu otvara tribina nazvana „Ljubav bez zlobe”, zakazana za 6. listopada u 19 sati, na kojoj gostuju svestrane umjetnice, arhitektice i kazališne redateljice, prozaistice i pjesnikinje, Suzana Matić i Rajna Racz. Fokusirajući se na najrcentniju zbirku priča Suzane Matić „Leglo” i debitantsku zbirku poezije Rajne Racz „Djevojka zarez” razgovarat ćemo o književnosti koja svoje ishodište i cilj ima u emociji, onoj koje ima ili onoj koje nedostaje, a koja je (gotovo) uvijek ljubav.

 

Istražujući svijet Matićkinih proznih junakinja i slijedeći lirski subjekt Djevojke zarez susrest ćemo se s književnosti koja je hrabra i drska, ali uvijek empatična; književnosti koja je radikalno otvorena - kako za ljubav tako i za ranjivost. U svijetu tenzije između surovosti i odbacivanja te topline i pripadanja, Matić i Racz nam pokazuju kako radikalna nježnost i osjećanost pred licem života mogu biti snaga, čudesna emancipacijska sila sposobna promijeniti paradigme i osmisliti novi svijet u kojem zaista možemo pripadati i sebi i drugima.

 

 

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Partner: Booksa

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba