TUŽNA VIJEST: Preminula je Sonja Bašić

OBJAVLJENO: srijeda, 31.08.2022.
Sonja Bašić

S tugom vam javljamo da je umrla naša članica, istaknuta književnica i prevoditeljica Sonja Bašić.

Ispraćaj Sonje Bašić bit će u četvrtak, 1. rujna 2022. u 14:00 sati, u Zagrebu na Krematoriju (Velika dvorana).

------

Sonja Bašić rođena je u Rijeci, a školovana u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala anglistiku, a 1964. godine stekla doktorat znanosti na temu recepcije Edgara Allana Poea u hrvatskoj i srpskoj književnosti. Gotovo čitav svoj radni vijek provela je na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao profesorica, šefica katedre za amerikanistiku i voditeljica poslijediplomskih američkih studija. Jedan je od osnivača i član uredništva časopisa Književna smotra

U više navrata boravila je u SAD na stipendijama za znanstveno usavršavanje na američkim sveučilištima Columbia, New York University i Yale, a kao gost-profesor predavala je na New York University i Texas A&M University. Održala je brojna izlaganja na međunarodnim skupovima u Europi (Pariz, Sevilja, Rim, Beč, Bonn, Oslo, Graz, London, Dublin, Rennes, Trst, Venecija i dr.), a u Hrvatskoj u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku te na sveučilištima u Osijeku, Zagrebu i Rijeci, gdje je već godinama gost-profesor američke književnosti. U hrvatskim i inozemnim časopisima objavila je niz znanstvenih radova s područja moderne anglo-američke književnosti (o Jamesu, Hemingwayu, Faulkneru, Joyceu te mnogim suvremenim američkim piscima) i narativne teorije te knjigu Subverzije modernizma. Joyce i Faulkner.

U Hrvatskoj objavljuje u časopisima Studia romanica et anglica zagrabiensia, Književna smotra, Umjetnost riječi, Forum i Republika. S mnogim izdavačkim kućama surađuje kao urednica i autorica predgovora, kritičkih komentara i monografskih rasprava.

Posebno se bavila prevođenjem modernih američkih i engleskih dramskih tekstova. Prevela je dvadesetak kazališnih hitova najpoznatijih suvremenih autora, od kojih su mnogi izvođeni na pozornicama hrvatskih kazališta.