TUŽNA VIJEST: Umro je Nenad Miščević

OBJAVLJENO: utorak, 14.05.2024.
Miscevic

S tugom vam javljamo da je preminuo naš član, ugledni intelektualac, pisac, filozof, sveučilišni profesor Nenad Miščević.

-----

Nenad Miščević rođen je 1950. godine, a umro je 2024. godine. Jedan je od idejnih začetnika i pokretača Odsjeka za filozofiju Sveučilišta u Rijeci, doajen hrvatske filozofije i jedan od glavnih predstavnika analitičke filozofije u našim krajevima. Studij filozofije i sociologije završio je u Zagrebu i Chicagu; pohađao je poslijediplomski studij u Parizu, a doktorirao 1981. u Ljubljani. Akademsku karijeru započinje radom iz poststrukturalizma. Tijekom boravka u Parizu bavio se revizijom seminara koje su držali Foucault, Deleuze i Derrida.

Od 1996. do 1999. bio je predsjednik Europskog društva za analitičku filozofiju, aktivni član francuske udruge "Transeuropeennes", član uredništva "International studies in The Philosophy of Science" (Oxford), "Acta Analytica" (Dettelbach) i "Analiza" (Ljubljana).

Predavao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na sveučilištima u Zadru, Mariboru, Budimpešti te kao gostujući profesor u Klagenfurtu i Ženevi. Bio je predsjednik Europskog društva za analitičku filozofiju.

Bavio se filozofijom jezika, teorijom znanosti i filozofijom psihologije, epistemiologijom i filozofijom politike. Bio je član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci.