TUŽNA VIJEST: Umro je Želimir Hercigonja

Želimir Hercigonja

S tugom vas obavještavamo da je naš ugledni član, pisac Želimir Hercigonja, preminuo u srijedu, 12.12.2018., u Zagrebu.

Pogreb će biti u srijedu, 19.12.2018. u 13:20 sati iz mrtvačnice na Miroševcu.

Želimir Hercigonja ponajviše je pisao za djecu. Cijenjeni je hrvatski dječji pisac koji se posebno afirmirao svojom bajkovitom prozom koju je hrvatska književna kritika još davnih dana ocijenila izvrsnom, odnosno značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni. Njegove zbirke bajki BajkovnicaSrebrnasta nit snova i Vladar ledene osame smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke. Uvažena teoretičarka dječje književnosti, prof. dr. sc. Dubravka Težak, zapisala je svojedobno u svojem osvrtu na Hercigonjine bajkovite priče: „Njegov izraz karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak. U suvremenoj literaturi za djecu nećemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu.“

A cijenjeni kritičar Branko Pilaš zapisao je o autoru: „Ovaj pjesnik bajke živi u svome carstvu koje uspijeva vrlo brzo, jasno i jednostavno približiti čitateljima...”

Pet Hercigonjinih djela Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred – PrašnjavkoKjel, crna labud-pticaVodenjak i stara kruška i Poštar Zeko Brzonogi – te jednu za šesti razred – Tajni leksikon, koji je dosad doživio brojna izdanja. Na temelju svojega književnog rada uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju.