Životopis

(1966-2020) Benini, Milena

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo 14 godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, VijencuOp.A.ZarezuUbiqu i dr. Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima NeverworldsEternity69 Flavor of Paranoia, itd. Godine 1999. bila je među finalistima izbora za najbolju priču objavljenu na internetu (Best of the Rest) s pričom Without the Middle (Priča bez sredine, kasnije objavljena na hrvatskom u zbirci Jednorog i djevica).

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), sad već u drugom izdanju, gdje je napisala poglavlje Fantasy Without Clichés-Writing Effectively, te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact (ur. Dave E. Law, Dragon Moon Press, Calgary, 2007), s poglavljima Attack of the Monster Plot: Ideas, Settings and Plots te I Don’t Know That Bug-Eyed Monster from Adam: Clichés in SF. Ova je knjiga inače dobila i nagradu Eppie kao najbolja elektronička knjiga godine.

Dobitnica je i više domaćih nagrada, uključujući i najukusniju hrvatsku nagradu, pršut, za pripovijetku Prva koluna Margulje Krsnice na Istrakonu 2009., te SFERU za romane Kaos, objavljen u nastavcima u Futuri 1998. godine (izdan u formi knjige 2017. godine pod imenom Djeca vječnosti i kaosa) i Prodavač snova 2016. godine. Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana Svećenica Mjeseca, kojeg je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine. Na blogu je također objavljivala i svoja razmišljanja o žanru, ženama i politici, a pisala je i za portale NOSF i Cunterview.

 

Bibliografija:

·Kaos (1998.), roman

·Jednorog i djevica (2005.), zbirka priča

·Djelomična pomrčina (2012.), roman

·Svećenica mjeseca (2014.), roman

·Da en (2015.), roman

·Prodavač snova (2015.), roman

·Zmajska zora (2016.), roman

·Kvadrila (2017.), roman

·Djeca vječnosti i kaosa (2017.), roman

·Mletački sokol (2019.), roman

·Nokturno za krpelja (2019.), roman

·brojne priče koje su izašle u časopisima Sirius, Homo Volans, NOSF magazinu, Parseku, Monolithu, Ubiqu te u više godišnjih zbirki, Istrakonovih i SFeraKonskih.

Književni opus