Životopis

Damir Pilić

Mr. sc. Damir Pilić, psiholog, novinar i književnik, rođen je 6. rujna 1969. u Šibeniku. Osnovnu i srednju školu završio u Splitu. Diplomirao psihologiju na Filozofskom fakultetu i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, oba u Zagrebu. Kao student dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za istraživački rad na temu „Agresivnost srednjoškolske omladine”. Završio poslijediplomski studij za znanstveno usavršavanje iz psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirao na temu „Agresivnost ekstremnih nogometnih navijača”.

Od 1994. do 2001. radi kao reporter „Feral Tribunea”, a od 2001. kao reporter i politički komentator „Slobodne Dalmacije”. Sredinom 90-ih neko vrijeme je radio kao profesor Poslovne psihologije u srednjoj Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu. Godine 1997. bio na studijskom boravku u Institute for War and Peace Report u Londonu. Od 1999. do 2001. u Mostaru je surađivao na projektu „Podijeljeni gradovi: rekonstrukcija socijalne zajednice“ Odjela za psihologiju Sveučilišta Berkeley (SAD). Godine 2015. dobio novinarsku stipendiju „Balkan Fellowship for Journalistic Experience“.

Objavio više od tri tisuće novinskih članaka, reportaža, intervjua, eseja, feljtona i komentara u više domaćih i stranih listova: „Vjesnik”,Slobodna Dalmacija”, „Feral Tribune”, „Novi list”, „Star(t) nove generacije”, „War-Piece Report” (London), „Ost-West Gegen informationen” (Beč) itd.  U „Slobodnoj Dalmaciji” objavljivao putopise iz Europe i svijeta (Sibir, Tibet, Bliski Istok, Balkan, Vijetnam, Kuba...). Dobio godišnju nagradu za novinarstvo „Miljenko Smoje“ 2010. godine.

Priče objavljivao u „Arkzinu“, „Godinama“ i „Novoj Istri“. Za roman „Đavo prvo pojede svoju majku” dobio je treću nagradu na „Arkzinovom” natječaju za najbolje prozno djelo s područja bivše Jugoslavije, a roman „Spliting” bio je nominiran za nagradu tportala.

Živi i radi u Splitu.    

                                                 

Bibliografija

a) kao samostalan autor

- „Samoubojstva: oproštajna pisma” (znanstvena monografija, Marjan-Express, Zagreb, 1998).

- „Đavo prvo pojede svoju majku” (roman, Dalmagrad, Split, 2001., drugo izdanje 2004.)

- „Splitting: Kako sam tražio Srbe po gradu” (roman, Durieux, Zagreb, 2014.)

- „Marx nije mrtav” (publicistika, Arkzin, Zagreb, 2016.)

- „Kao da je sve normalno” (roman, Sandorf, Zagreb, 2018.)

 

b) kao koautor

- „Na mladima svijet zastaje” (s Draženom Lalićem, socio-psihološka studija o mladim splitskim delinkventima, Jesenski i Turk, Zagreb, 2001.)

- „Dedal na iglama” (s Edom Vujević, književno-znanstvena studija o splitskim heroinskim apstinentima, Naklada Bošković, Split, 2005.)

- „Torcida: pogled iznutra” (s Draženom Lalićem, drugo prošireno izdanje, Profil, Zagreb, 2011.)

 

 

Književni opus