Životopis

Tašenka Matulović

Tašenka Matulović, rođena Tabak, u Pitvama na otoku Hvaru 13. siječnja 1942.g. u težačkoj obitelji. Učiteljsku školu završila 1961., a studijem uz rad i Pedagošku akademiju u Splitu 1967. godine. Majka dvoje djece, stalno nastanjena u Splitu. 
Radni vijek  započela u novinarstvu – Slobodna Dalmacija. Većinu radnoga vijeka - više od 35 godina  provela u prosvjeti, podučavajući učenike u raznim osnovnim školama, a najviše u Splitu te u hrvatskoj školi u Parizu. Za nastavni je rad dobila titulu učitelja mentora. 
Afinitet prema književnosti datira još od školskih dana, a pisanje posebno poezije i satire je najveći hobi.  Po pozivu bila sudionica mnogih pjesničkih manifestacija: Susret čakavskih pjesnikinja otoka Hvara, Croatia rediviva: ča, kaj, što – baštinski dani,  Ča pod Perunom, Nazorovi dani i drugi. Radovi su joj uvršteni u antologiju posvećenu 520. obljetnici rođenja Petra Hektorovića (Stari Grad, 2007), u  Čitanci za 3. raz. Osnovne škole, Kate Lučić, Pružite, djeco, dlan u izdanju (Školska  knjiga, Zagreb 2005.)  i humorističnoj zbirci Za puknit od smija. (Split , 2015), a mnogi  su joj književni tekstovi povremeno objavljivani na Radio Dalmaciji i Radio Splitu.

Pored niza tekstova u dnevnim i tjednim tiskovinama te nastupa u radio emisijama, objavila je četiri autorske knjige: 
Vrića puna misečine - zbirka poezije (Solin, 2000; s ilustracijama Petra Jakelića)
Druga bonda svita (Split, 2006; glosarij sastavio Siniša Vuković), 
Tonka i Luce - zbirka komičnih dijaloga (Split, 2013; s pogovorom Mladena Vukovića) te 
Ȁmarcord po nâšu - zbirka čakavskih književnih radova (Split, 2014.), s predgovorima Sibe Kvesića, dr. sc. Tanje Brešan. Dr.sc.Filip Galović je zaslužan za opsežnu dijalektološku analizu i akcentuaciju.
U tisku je opsežna studija dijalektologa dr.sc.Filipa Galovića o pjesničkom jeziku Tašenke Matulović, kao i o dijalektološkoj obradbi pitovskog govora zastupljenog u njezinim knjigama.

Aktivna je članica Književnog kruga Split i članica Udruge Čakavski jazik u Splitu, a od 2016. i članica Hrvatskog društva pisaca.

Književni opus