Zrinka Posavec

Zrinka Posavec, akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja, rođena je 16. lipnja 1981. u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, a zatim se usmjerila isključivo na usavršavanje glasa, te diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij pjevanja u klasi profesorice Lidije Horvat – Dunjko. Nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije (Vitomir Marof, Martina Gojčeta i Olivera Miljaković).
    U spoju tradicijske glazbe, kojom se počela baviti već od ranog djetinjstva, i klasične glazbene naobrazbe započela je solističku karijeru 2014. Njezini su koncerti etno glazbe Hrvatske i regije prepoznati kao iznimno značajni glazbeni događaji. Njezine vokalne izvedbe stilski su snažne, osobito u izražavanju emocija koje svojim glasom vrsnom lakoćom pretače u različita glazbena stanja. Na taj način čini spoj autorskog glazbenog izričaja i tradicijske glazbe. U njezinim se glazbenim recitalima isprepliće klasičan stil pjevanja, jazz i zvuk Orijenta.
    Zrinka Posavec bavi se, između ostalog, i etnomuzikologijom, zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske. Surađuje je s nizom kulturno – umjetničkih društava u Hrvatskoj i inozemstvu kao i sa školama folklora i institucijama koje se bave tradicijskom kulturom. Također je 2007. osnovala ženski vokalni ansambl Zwizde čiji su nastupi zapaženi i cijenjeni. Urednica je i producentica glazbenog albuma “Op, lonci lončići“ (Croatia Records, Zagreb, 2015.). Taj je album nominiran za diskografsku nagradu Porin 2016. u kategoriji folklorne i etno glazbe.
    Svoj prvi samostalni album “Pantomima - Sevdah & Panonika“(MAST produkcija), objavila je 2016. Drugi samostalni album „Gradovi i sela“ (MAST produkcija), na kojemu su snimljene uz njezine autorske i tradicijske pjesme objavila je 2018. Nominirana je za diskografsku nagradu Porin 2017.
    Uza sve ostalo djeluje kao vokalna pedagoginja, radeći kao nastavnica pjevanja u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Unatoč zahtjevnom glazbenom angažmanu piše i poeziju. Dosad je objavila dvije knjige poezije: „Soba za buđenje“ (Matica Hrvatska, ogranak Đakovo, Đakovo, 2015.) i „Pjevaj, Molly“ (Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2020.). Pjesme su joj objavljivane na internetskim stranicama Knjigomat, Jutro poezije i Odvalimo se poezijom te u časopisima Politika (Srbija), Književne novine (Srbija) i Književnost (Srbija) Godine 2019. završava dva modula radionice poezije pod vodstvom pjesnika Miroslava Mićanovića u Centru za kreativno pisanje u Zagrebu.

Foto: Nina Anić