Festival Škure u Šibeniku - suradnja HDP-a

škure

Šibenska udruga Praznik rada - centar za umjetnost i edukaciju u suradnji sa zagrebačkim Centrom za knjigu pokreće ove godine međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE – šibenske književne ure, koji će se održati od 9. do 11. rujna 2021. u središtu Šibenika.

Večernji program predviđen je na Maloj loži (Trg Ivana Pavla II.), dok će dnevna scena biti kod krstionice (Gradska vrata 3). U prvom izdanju festival će ugostiti dvadeset i tri autora iz zemlje i inozemstva: Alhierd Bacharevič (Bjelorusija), Krešo Bagić (Hrvatska), Sanja Baković (Hrvatska), Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Đurđica Čilić (Hrvatska/BiH), Velibor Čolić (Francuska/BiH), Lidija Deduš (Hrvatska/BiH), Boba Đuderija (Hrvatska), Stipe Grgas (Hrvatska), Namik Kabil (BiH), Almin Kaplan (BiH), Zvonko Karanović (Srbija), Miroslav Kirin (Hrvatska), Lea Kovács (Hrvatska), Semezdin Mehmedinović (BiH), Guillaume Métayer (Francuska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Evelina Rudan (Hrvatska), Feđa Štukan (BiH), Nada Topić (Hrvatska), Dragan Velikić (Srbija), Boris Vrga (Hrvatska), Marina Vujčić (Hrvatska).

Programe će moderirati Sanja Baković, Dubravka Bogutovac, Branko Čegec, Emir Imamović Pirke, Leon Lučev, Vanda Mikšić, Marko Podrug, Živana Podrug, Olja Runjić, Siarhej Šupa i Marina Vujčić. Tribina Mediteran kao tekst održat će se u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, dok će se na tribini Hrvatskog PEN centra predstaviti Antologija banijske književnosti, a odabrane pjesme čitat će glumice Oriana Kunčić i Nina Violić. Za dva programa konsekutivno prevođenje osigurat će Vesna Vaško Cáceres (bjeloruski) i Matea Krpina (francuski). Festival ujedno želi dati prostora i suvremenim lokalnim autorima zbog čega je osmišljen i popratni program naziva Pronađite publiku. Odaziv je već ove godine iznimno velik, a prijavljene autorice i autore zainteresirana publika može poslušati kod krstionice u petak 10. rujna u 12h.

U sklopu festivala pokrenuta je i Književna nagrada Stjepan Gulin za najbolju pjesničku zbirku objavljenu prvi put na području regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. Na taj način odat će se posebna počast sjajnom i pomalo zaboravljenom pjesniku, Šibenčaninu Stjepanu Gulinu, koji je za svoj pjesnički opus 2012. godine ovjenčan Goranovim vijencem. Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 67 knjiga, a o užem krugu od pet knjiga te laureatu odlučio je tročlani žiri u sastavu: Krešimir Bagić (predsjednik), Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović. Pet naslova koji su ušli u finale su: Lidija Deduš, Razglednice iz prašnjave republike; Nedžad Ibrahimović, Obiteljske i druge strašne pjesme; Radmila Petrović, Moja mama zna šta se dešava u gradovima; Marko Pogačar, Knjiga praznika; Adnan Žetica, Sve ono što u džepove nije moglo stati. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade Stjepan Gulin održat će se posljednjeg dana festivala – u subotu, 11. rujna na sceni Mala loža u 22 sata.

Više o Festivalu:

https://www.facebook.com/Festival-%C5%A0KURE-109306938129654
https://www.instagram.com/festivalskure/
https://twitter.com/FSkure