Martina Vidaić među nominiranima za Nagradu Europske unije za književnost

OBJAVLJENO: četvrtak, 09.03.2023.
European Union prize for literature

Naša članica Martina Vidaić, sa svojim je romanom 'Stjenice' (Naklada Ljevak, 2021.) nominirana kao hrvatska kandidatkinja za prestižnu Nagradu Europske unije za književnost / European Union Prize for Literature 2023.


Nagrada je to koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe te nastoji promicati književne prijevode među europskim zemljama te istaknuti europsku kreativnost i raznolikost.

„Stjenice“ Martine Vidaić kompleksno je djelo u kojem se isprepliću elementi psihološkog, obiteljskog i egzistencijalnog romana. Pisan u formi ispovijedi tajanstvenoj osobi, roman funkcionira kao svojevrsna struja svijesti glavne junakinje, mlade arhitektice. Od gradskih, zagrebačkih ulica, slijedeći glavnu junakinju u iracionalnom kretanju, roman se dislocira u prostore dalmatinske obale i otoka i otvara mogućnost uvođenja zanimljive galerije likova. Po vokaciji pjesnikinja, Martina Vidaić na mikro-razinama teksta uobličava sjajne, poetske minijature, a tehnika prisjećanja i forma romana otvaraju prostor za iskazivanje vještine korištenja jezika i njegovih nijansi.

Ove godine je nominirano 13 autora koji dolaze iz: Armenije, Hrvatske, Cipra, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Kosova, Lihtenštajna, Luksemburga, Crne Gore, Poljske i Švedske. Dobitnik glavne nagrade EUPL za 2023. godinu, kao i dobitnici posebnih priznanja bit će proglašeni 28. travnja na Sajmu knjiga u Leipzigu / Leipziger Buchmesse.