Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu Martini Vidaić

Martina Vidaić

Ovogodišnja Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu dodijeljena je knjizi 'Mehanika peluda' (izdavač Hrvatsko društvo pisaca, 2018.) naše uvažene članice Martine Vidaić. Objavom imena dobitnika nagrada Goranovog proljeća najavljen je i program ovogodišnje manifestacije koja će se održati od 20. do 23. ožujka 2019. godine u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli.

OBRAZLOŽENJE UZ DODJELU NAGRADE IVAN GORAN KOVAČIĆ

Iznimno zaokružena i cjelovita nova pjesnička zbirka Martine Vidaić ima naizgled koralni karakter i kao da se sastoji od niza posebnih svjedočenja, iskaza nebrojenih – i tek okvirno određenih – lica (i stvari, i pojava) što govore. Najveći broj naslova u knjizi indikativno završava dvotočkom, pa bi pjesma koja potom slijedi trebala biti shvaćena kao navod (iz druge ruke). Strukturalno, dakle, podsjeća na Spoon River Anthology Edgara Lee Mastersa, lirsku kolekciju personificiranih epitafa.

Međutim, gotovo sasvim suprotno, riječ je o stilski homogenom i izrazito individualno obilježenom izrazu, koji samo uvjetno uzima maske (poundovske „personae“) drugih i drugačijih, ulazi u prilike i situacije mahom marginaliziranih, alijeniranih i anonimnošću frustriranih poluosobnosti. Iz naslovom natuknute pozicije pjesnikinja uspijeva izvući maksimum poticajnosti i osloboditi govorenje iznimne svježine i originalnosti.

Poetski izraz Martine Vidaić odlikuje se gipkom metaforikom i jetkom slikovitošću, on uspijeva dosjetljivo amalgamirati gorčinu i žestinu, okrutnost i nježnost, preplitanje i jasnoću, razmetanje i gluhoću. S komponentom naglašene socijalne osviještenosti, na rubu aktualiteta i efemernosti, ova pjesnikinja uspijeva očuvati temeljnu autonomiju poetskog prostora, nezamjenjivo obilježiti inače stereotipnu ili konvencijama obilježenu motiviku, dati pečat neravnodušne stvaralačke participacije. (Tonko Maroević)