Natječaj FEKP-a za najbolju kratku priču

FEKP

Festival europske kratke priče i ove godine raspisuje natječaj za kratku priču. I to u čak tri kategorije!
U nastavku pročitajte više o natječajima. Na kraju maila su linkovi na detalje natječaja. 

-------
FEKP No.19 (Zagreb i Rijeka, 4. – 9. listopada 2020.)

Ako je prošlost sigurna, jer se dogodila, a sadašnjost manje izvjesna nego što bismo to možda željeli, što je s budućnošću: kako je zamisliti, kakvu poželjeti?
Vizije onoga što ćemo biti i živjeti oduvijek su zanimale književnost, pa kako ne bi danas, kada se čini da se svijet mijenja brže, a sat otkucava odsudnije nego ikada.
Bliža ili dalja, lokalna ili globalna, politična ili apolitična, dramatična ili smiješna, fantastična ili ne… budućnost pojedinca ili vrste, ulice, države ili planeta savršeno je igralište za pisca i priču, i zato ga 2020. svečano otvaramo – jedini rubovi neka mu budu rubovi mašte.

O natječaju

Ove godine raspisujemo natječaj u tri kategorije: za vrlo mlade autore, koji još pohađaju osnovnu školu, za mlade spisatelje-srednjoškolce i tradicionalni FEKP-ov natječaj za “velike” – autoric/e starije od 19 godina.
NATJEČAJ ZA „VELIKE“:

Propozicije natječaja
• na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHS-u (jezicima regije)
• prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
• svaka autorica/autor može prijaviti najviše tri priče
• priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima
• svi autori uz priču/e moraju dostaviti i kratku biografiju
o    kratke biografije autorica/a za FEKP moraju biti odvojene od priča i priložene kao posebni privitak/prikvačment/attachment e-mailu
• priče trebaju biti napisane na računalu i poslane u formatu .doc ili .docx (Ariel; veličina slova 12 točaka, prored 1,5)
• priče se šalju isključivo na email contest@europeanshortstory.org
• drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
• natječaj je javan
• natječaj je otvoren od 15. srpnja do 25. kolovoza u 23:59. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće biti razmatrani
• deset priča koje ulaze u uži izbor za nagrade objavit ćemo u nedjelju, 27. rujna na stranici Festivala (europeanshortstory.org). Tri priče koje osvajaju nagrade objavljujemo u utorak, 6. listopada na večernjem čitanju u Zagrebu
• žiri FEKP-a čine pisci, urednici i književni kritičari: Ivana Rogar, Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Ivan Jozić i Sven Popović.
Nagrade
Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, u razdoblju od 1. do 15. kolovoza 2021.
• uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu.
Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs tijekom 2021.
• nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove.
Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea; moguće iskoristiti već 2020.
• nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog/u autora/icu.
-------

Natječaj za mlade autore i autorice

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su prošle godine novu kategoriju natječaja za kratku priču – za mlade autore i autorice te i sami ostali iznenađeni sjajnim odazivom. FEKP19 namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, a nadamo se da će prijava u ovoj, drugoj godini natječaja, biti još više.
Najbolje priče bit će predstavljene na FEKP-u u Rijeci, superkul festivalu koji se svojom živošću i neposrednošću, sjajnim odabirom svjetskih i domaćih pisaca i njihovih kratkih priča, pretvorio u jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj. Kada njemu dodamo Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture i Gradsku knjižnicu Rijeka, na čijim stranicama će tri najbolje priče biti objavljene, uspjeh mladih autora i autorica je s ovom kombinacijom partnera zagarantiran.
FEKP19 želi čuti vaše misli, snove, nadanja i fantazije, u formi kratkih priča. Pozivamo vas da uzmete olovku, tipkovnicu ili touchscreen i progovorite o tome. Priču zavrtite oko teme: “Vizije budućnosti”. Kako izgleda budućnost? Što nam poručuje? Kako u budućnosti izgleda tvoj život, kvart ili ulica, odnosi s prijateljima, ljubav i rad, svijet u cjelini? Živimo li u harmoniji s prirodom i jedni s drugima ili nas muče krize i ratovi? Tko su heroji, a tko novi anti-heroji?  Žanr birate vi.
Možda vam se čini da forma dobre stare kratke priče pripada nekom drugom dobu, ali mi smo uvjereni u suprotno. Bilo da se raspisujete u porukama i statusima, ili vam dobro idu pismeni zadaci, ili pišete kriomice, za sebe, pozivamo vas da svoje priče napišete i pošaljete na naš natječaj! Na kraju krajeva, svaki umjetnik je negdje morao početi.
Naš žiri će marljivo i savjesno odraditi svoj posao, a najbolje priče, osim vječne slave, očekuju zanimljive i vrijedne nagrade.
Želimo vam dobre priče!

Propozicije natječaja
•    na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na koji/e pišu na BHS-u (jezicima regije)
•    prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
•    svaka autorica/autor može prijaviti najviše tri priče
•    priče duljinom ne smiju prelaziti 6.000 znakova s razmacima
•    svi autori/ce uz priču/e moraju dostaviti i kratku biografiju
•    kratke biografije trebaju biti priložene na kraju teksta priče
•    priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Arial; veličina slova 12 točaka, prored 1,5)
•    priče se šalju isključivo na email contest@europeanshortstory.org uz obaveznu naznaku:
o    priče učenika osnovnih škola uz naznačen subject/predmet e-maila: FEKP19 OŠ ili FEKP19 OS
o    priče učenika srednjih škola uz naznačen subject/predmet e-maila: FEKP19 SŠ ili FEKP19 SS
•    uz priču je potrebno poslati privolu o zaštiti osobnih podataka: Obavijest o privatnosti_privola_FEKP19
•    drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
•    natječaj je javan
•    Natječaj je otvoren od 15. srpnja do 20. kolovoza u 23:59 sati. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.

Žiri i nagrade

Priče će ocjenjivati žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić, profesorica Helena de Karina, novinar i pisac Srđan Sandić i pjesnikinja Monika Herceg.
Tri prvonagrađene priče objavit ćemo na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a najboljoj priči, odnosno njenom autoru ili autorici, osiguravamo dolazak u Rijeku na Festival europske kratke priče. Jedna nagrada rezervirana je za osnovnoškolce, a za druge dvije pera će ukrstiti oni stariji, iz srednjih škola.
Deset priča koje ulaze u uži izbor za nagrade objavit ćemo u nedjelju, 27. rujna na stranici Festivala (europeanshortstory.org). Tri priče koje osvajaju nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola objavljujemo u utorak, 6. listopada na večernjem čitanju u Rijeci.

Autore/ice tri najbolje priče (osim vječne slave) očekuju i boooogati poklon paketi iznenađenja Europske prijestolnice kulture!
---------

LINKOVI
Natječaj za kratku priču: https://europeanshortstory.org/natjecaj-fekp-a-za-kratku-pricu-vizije-buducnosti/
Natječaj za mlade autore https://europeanshortstory.org/fekp19-natjecaj-za-kratku-pricu-za-mlade-autore-i-autorice/