Nova knjiga u Beatblioteci

OBJAVLJENO: petak, 13.11.2020.
Svijet sažet na prepoznatljivu sliku - naslovnica

Iz tiska je izašla  nova knjiga poezije u Beatblioteci: William Carlos Williams: "Svijet sažet na prepoznatljivu sliku"

***
William Carlos Williams: "Svijet sažet na prepoznatljivu sliku"Izdavač: Hrvatsko društvo pisaca
Beatblioteka
Urednik: Kruno Lokotar                                                                                                        
ISBN: 978-953-8152-28-3 
studeni 2020.
Cijena: 140 kn

preveo Vojo Šindolić

 

William Carlos Williams (1883.-1963.) svojem srednjem imenu, koje je dug karipskom djetinjstvu i kolonjskoj vodi koju je prodavao njegov otac, ima zahvaliti što je tečno goorio i prevodio sa španjolskog i francuskog. Osim toga, bio je pedijatar i cijeli je život liječio djecu, ljude, a ostat će zapamćen kao plodan pisac u čiji opus ubrajamo 30-ak zbirki poezije, desetak proznih knjiga, prijevode i eseje, drame, bezbroj medicinskih tekstova. Za zbirku "Slike po Breueghelu i druge pjesme" posthumno je dobio Pulitzerovu nagradu za književnost 1963. godine.

Kao pošten Amerikanac izrazito miješanog podrijetla s majčine portorikanske strane, ustanovio je, prakticirao i teorijski branio poetiku koja se oslanja o govorni američki jezik u  kojem je nalazio "univerzalnost lokalnog". Kada se taj jezik spojio s njegovim motivima, koje velikom većinom čine detalji ("Kažite! Ne ideje nego pojedinosti.") i slike iz svakodnevnice koje ne promiču samo osjetljivom duhu, rodila se poezija i jedan od najznačajnijih američkih pjesnika kojega mnogi beatnici smatraju pretečom.

Jezgrovitost, slikovitost i nenametljivost Williamsove poezije kao da je stigla iz Japana i sretno se spojila s prozodijem američkog engleskog u kratkom stihovima i strofama.

Središnje Williamsovo djelo je pak opsežna poema "Paterson", vremenom prepravljena i konačno objavljena u pet knjiga. Tu nikako nije kraj ovome razgranatom i raznolikom opusu koji se hrvatskoj publici predstavlja po prvi put, uključujući odabrana pisma koja je W. C. Williams razmjenjivao s Ezrom Poundom.