Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu

OBJAVLJENO: srijeda, 02.11.2022.
Spisateljice u dijalogu - vizual

„Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu” druga je sezona književne tribine koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

Ovogodišnji program u klubu Booksa predstavlja 8 autorica, miljenica kritike i publike koje su obilježile desetljeća naše književnosti, definirale žanrove, spisateljica čiji se rad hrabro suočava s prošlošću i promišljeno oblikuje budućnost. Istražujući teme eksperimenta i užitka, prirode i društva, odrastanja i zavičaja, autofikcije kao alata za nošenje s prošlosti i izgradnju (bolje) budućnosti te otoka i inzularnosti, ovogodišnji program fokusira se na sljedeće naslove: „Sladostrašće” Asje Bakić, „Važno je imati hobi” Luce Kozine, „Divlje guske” Julijane Adamović, „Zemlja bez sutona” Marije Andrijašević, „Zašto sam vam lagala” Julijane Matanović, „Moja Dota” Nore Verde, „Otok, zrcalo riječi” Andriane Škunce i „Slani mrak” Lore Tomaš.

Drugo izdanje „Spisateljica u dijalogu” nazvano „Kako živi narod”,zakazano za 4. studenog u 20 sati,ugošćuje višestruko nagrađivane spisateljice, Julijanu Adamović i Mariju Andrijašević, autorice romana „Divlje guske” i „Zemlja bez sutona”. Ispisujući poetski snažne tekstove analitičkog zamaha, Adamović i Andrijašević dekonstruiraju mračnu ravnicu Bačke i grubi kamenjar Dalmatinske Zagore da bi pred čitateljice donijele romane o zavičaju i prirodi, o zajednicama u kojima se rađamo, s kojima živimo i u kojima umiremo, svjetovima u kojima ljubav dolazi (samo) iz neobičnih izvora.

Dva su to slojevita romana koje pomnim odabirom perspektive, jezika i metafora uspijevajuistovremeno biti dirljivi tekstovi o ranama odrastanja  djevojčica i žena te pronicljive sociološke studije „pasivnih krajeva” i života seljaka i radnika koji ih napućuju. Usprkos mraku i oskudici, onojmaterijalnoj i onoj emotivnoj, djevojčice/djevojke/žene koje iznose ove romane nositeljice su nade da je moguće iskorijeniti i odlepršati od svega što nas umanjuje, zatire i poništava, makar se i ne makle s mjesta.

Vidimo se u klubu Booksa i:

četvrtak, 17. studenog u 20 sati s Julijanom Matanović i Norom Verde

petak, 2. prosinca u 20 sati s Andrianom Škunca i Lorom Tomaš

 

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

 

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca

Partner: Booksa

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba