Pjesnikinja petkom: Poezija kao dijalog s Drugim

Jurčević

Prva gošća književnog susreta Pjesnikinja petkom je Mateja Jurčević. Nagrađena Goranom za mlade pjesnike za zbirku pjesama Bijela vrata, Mateja je već 2017. prvom zbirkom pjesama pokazala da se radi o novom, svježem pjesničkom glasu. Puna metaforike i uokvirena konceptom, njena poezija često govori o rubovima na kojima se nalazimo, bilo da smo u sukobu sa svijetom, ili samima sobom.

Njena nova zbirka Žene iz Altamire tako progovora o ljubavi, usamljenosti, čežnji, o pokušaju da postanemo nešto ili netko za Drugoga i koliko nas želja da budemo voljeni, da budemo prihvaćeni mogu izobličiti.

U ovom razgovoru pokušat ćemo dati odgovore na pitanja kako poezija gradi most između nas i Drugoga, kako ju je moguće pisati kao takav dijalog, ili monolog, koliko je teško danas pisati ljubavnu poeziju kada je sve već možda napisano i zašto ljubavna poezija ima (ili nema) puno zamki. Razgovarat ćemo i o stvaranjima koncepata, potencijalima i ljekovitosti poezije, o strategijama pisanja, uredništvu i mnogočemu drugome.

Kada: 12.6. 2020. u 19 h

Gdje: Atelijer Meštrović, Mletačka 8