Poziv na sudjelovanje na radionici "Tijelo riječi"

Pina

Ciklus radionica Tijelo Riječi koje se bave odnosom teksta i pokreta nastao je suradnjom Neve Lukić (spisateljice i povjesničarke umjetnosti) i Josipe Bubaš (plesačice i povjesničarke umjetnosti), a projekt traje od 2015. godine.
Ovaj put radionica je posvećena književnom žanru bajke, a kao književna inspiracija koristit će se i već postojeće bajke. Motivi iz njih pretakat će se u opipljive objekte kako bi se na prvome mjestu razvio vlastiti tekst, a potom i pokret. Budući da se sam čin pisanja vrlo često doživljava odvojenim od tjelesnosti, ova radionica proučava kako senzibilnost teksta utječe na stvaranje pokreta, odnosno kako misaono utječe na fizičko i obratno. Polaznici imaju slobodu u stvaranju vlastitog teksta i pokreta, voditeljice im jedino daju smjernice u kojim smjerovima trebaju ići. Radionica je otvorena svim uzrastima i besplatna.

Datumi održavanja radionice: utorak (6.11.), srijeda (7.11.), petak (9.11.), utorak (13.11.), srijeda (14.11.) i četvrtak (15.11.)

Vrijeme održavanja radionice: 18:00 – 22:00 h

Mjesto održavanja: Hrvatsko društvo pisaca, Basaričekova 24, 10 000 Zagreb

Voditeljice: Neva Lukić i Josipa Bubaš

PREDBILJEŽBE I PITANJA: neva.lukic@gmail.com, ili na tel.: 091 735 8695

O projektu:

Prva radionica Tijelo riječi održana je u sklopu festivala Sedam dana stvaranja 2015. godine u Pazinu i istraživala je kako pokret i tekst nastaju iz danog konteksta – specifičnosti gradskog prostora (ulica, kafić, park, itd.) i fizičke i verbalne interakcije polaznika. Slijedile su radionice koje su osim osnovnog koncepta proučavanja nastanka teksta i pokreta uključivale i likovnu dimenziju, a održane su u muzejskim prostorima povodom specifičnih izložbi (Radovan Ivšić: Nepokorena šuma, 2015., MSU i Sedmo nebo- izbor iz zbirki MMSUa, Rijeka, 2016.). Posljednje dvije radionice Tijelo Riječi-KNAP održane su 2017. godine u sklopu programa Kulturnog centra Pešćenice u suradnji s Domom za starije i nemoćne na Pešćenici: prva radionica bila je namijenjena korisnicima Doma, a druga otvorena za građanstvo. U sklopu radionice nastao je  kratki dokumentarni film Tijelo Riječi koji je snimio i režirao Tomislav Čuveljak, a može se pogledati na ovome linku:

Radionica se odvija uz potporu Ministarstva kulture RH.